Gaffelpärm

Från Wikipedia
Version från den 22 april 2016 kl. 10.03 av Lars Törnqvist (Diskussion | Bidrag) (Rullade tillbaka redigeringar av PoliticsGuy55 (diskussion) till senaste version av Bruno Rosta)
Svensk gaffelpärm

Gaffelpärm är en pärm där pappren hålls fast med långa motriktade gafflar av metall. För att kunna öppna och stänga pärmen är ryggen ledad.

År 1889 uppfann grosshandlare Andreas Tengwall i Helsingborg gaffelpärmen och år 1890 fick han patent på den under namnet Triopärmen, efter honom själv och hans två kompanjoner.

Konstruktionen var i stort sett densamma som i dagens gaffelpärmar, alltså en delbar tygklädd rygg och gaffelmekanism med triosystem som har avstånd mellan hålen på 21 - 70 – 21 mm. Det är svensk standard. Man talar om helryggspärmar, halvryggspärmar och pärmar med extrabred rygg. Helryggspärmar har ryggbredd 60 mm och halvryggspärmar har 40 mm ryggbredd. De extrabreda pärmarna har en ryggbredd på 80 mm. Pärmarna har tillverkats i ett stort antal färger.

På vissa gaffelpärmar har spärren i nederkanten ett så kallat blädderläge där papperna kan bläddras utan att hakas av gafflarna.

Esselte köpte Tengwalls firma år 1926 och skapade då varumärket Jopa, efter dotterbolaget Johnsons Pappersindustri (Helsingborg) där man valde att lägga tillverkningen.[1][2]

Källor

  1. ^ Vår bostad, 6 augusti 2002
  2. ^ Insidan på en Jopapärm från Esselte

Se även