Hoppa till innehållet

GePe

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.

GePe är en tillverkare av fotoutrustning, främst diabildsramar och magasin för dessa, samt monteringsverktyg för diabilder och andra tillbehör.

A-ramen till vänster, äldre glasmontering till höger.
A-ramhalvor före montering. Den mörka halvan vänds mot projektorduken, den ljusa mot projektorlampan.
A-ramen, illustration till patent 200676.

Göran Pettersson, vars initaler utgör namnet, hade 1947 etablerat en fotohandel i Götene i Västergötland.[1] Han uppfann en diabildsväxlare (svenskt patent 159076) för magasin och för att tillverka den grundade han 1955 företaget AB Biwex.[2] 1962 uppfanns (svenskt patent 200676, lanserades 1963) "A-ramen" för diabilder i formsprutad plast, som med tiden gjorde företaget världsledande inom denna produkt. Företag i Nederländerna och Tyskland köptes upp. I början av 1990-talet insåg man att digital fotografering skulle förändra marknaden och 1992 köpte man upp Sterisol, en tillverkare av hudvårdsprodukter, för att diversifiera. Diaramstillverkningen koncentrerades 2007 till en enda fabrik i Tyskland. Företaget är alltjämt familjeägt.

GePe var en tid så dominerande på den svenska marknaden att deras namn används som benämning för det gamla standardsystemet för diaramar och diabildsmagasin. GePe-magasin tar 40 eller 50 bilder i ramar upp till tre mm tjocklek, men även tunnare ramar, till exempel CS-ramar eller pappramar, fungerar. I ett GePe-magasin står ramarna löst i fack med stöd nedtill och längs ena sidan.

På grund av den stora risken att välta ut bilderna samt den låga packningstätheten utvecklades det konkurrerande CS-systemet som tar dubbelt så många bilder per längdenhet i tunna plastramar och även håller bilderna bättre på plats. CS-magasin fungerar inte i äldre projektorer för GePe-ramar, men de flesta CS-projektorer kan även använda GePe-magasin.

Källor

  1. ^ Årets företagare Arkiverad 28 november 2018 hämtat från the Wayback Machine., Götene kommun
  2. ^ About us, Gepe Group.