Hoppa till innehållet

Gesellschaft mit beschränkter Haftung

Från Wikipedia
(Omdirigerad från GmbH)
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.

Gesellschaft mit beschränkter Haftung ("bolag med begränsat ansvar") eller GmbH är en bolagsform som förekommer i flera tyskspråkiga länder, bland annat Tyskland, Schweiz och Österrike. Ett bolag av den här typen är en juridisk person (tyska Rechtspersönlichkeit) och har i likhet med svenska aktiebolag ett bolagskapital som ligger till grund för bolagsmännens maximala ansvar gentemot fordringsägare, samtidigt som bolagets Geschäftsführer (ungefär: verkställande direktör) har ett visst personligt ansvar som saknas i svenska aktiebolag.[1] En Geschäftsführer för ett GmbH, som måste vara en fysisk person, kan till exempel bli personligt ersättningsskyldig om vederbörande känt till ekonomiska problem utan att i tid vidta lämpliga åtgärder. Bolagskapitalet ska uppgå till minst 25 000 euro i Tyskland[1] och minst 35 000 euro i Österrike. Högsta beslutande organ för ett Gesellschaft mit beschränkter Haftung är Gesellschafterversammlung, som ungefärligen motsvarar ett svenskt aktiebolags bolagsstämma.

Från 2008 finns i Tyskland en förenklad bolagsform med begränsat ansvar, Unternehmergesellschaft eller UG.

Gemeinnützige GmbH

En gGmbH eller Gemeinnützige GmbH är en icke-vinstinriktad variant av bolagsformen som är berättigad till särskilda skattelättnader. Företaget är helt eller delvis befriat från vissa skatter, under förutsättning att företagets uppbyggnad och verksamhet uppfyller kraven i de lagar som reglerar ideella organisationer. Vinsten i ett gGmbH måste användas för välgörande ändamål och får i princip inte delas ut till aktieägarna.[2]

Se även

Källor

  1. ^ [a b] ”Gesetz betreffend die Gesellschaften mit beschränkter Haftung” (på tyska). Tyska justitieministeriet. http://bundesrecht.juris.de/gmbhg/. Läst 3 april 2011. 
  2. ^ (på tyska) Die gemeinnützige GmbH [Elektronisk resurs]. Libris 12203627