Grue och bleen

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Grue (färg))

Grue och bleen är två konstgjorda predikat, framställda av filosofen Nelson Goodman för att illustrera en paradox som han lägger fram i sin bok Fact, Fiction and Forecast. Goodman kallar paradoxen för "induktionens nya gåta".

Definition[redigera | redigera wikitext]

Ett objekt, X, satisfierar grue om X är grönt och undersöktes före en viss tidpunkt t eller blått och inte undersöktes före t. t står för vilken godtycklig men bestämd tidpunkt i framtiden som helst. X satisfierar på motsvarande sätt bleen om X är blått och undersöktes före en viss tidpunkt t eller grönt och inte undersöktes före t.

Paradoxen[redigera | redigera wikitext]

Alla smaragder hittills har upptäckts har varit gröna. Genom induktion leder detta till att alla smaragder är gröna, och varje smaragd som upptäcks i framtiden kommer alltså också att vara grön. Goodman påpekade att det är lika sant (förutsatt att tidpunkten t ännu inte har kommit) att varje smaragd är grue. Ändå antas inte att smaragderna som upptäcks efter t också kommer att vara grue, och nästa smaragd som är grue ses inte som bevis för den slutsatsen.

Några svar på problemet[redigera | redigera wikitext]

Ett vanligt svar är att peka på den disjunktiva formen hos predikatet grue. Goodman visade att detta inte går.

Grön skulle kunna definieras som "grue om den observeras före t och bleen annars" och blå på motsvarande sätt.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
Där angavs följande referenser
  • Fact, Fiction, and Forecast. Cambridge, MA: Harvard UP, 1955. 2nd ed. Indianapolis: Bobbs-Merrill, 1965. 3rd. ed. Indianapolis: Bobbs-Merrill, 1973. 4th ed. Cambridge, MA: Harvard UP, 1983.