Inridning

Från Wikipedia

Ändamålet med inridning av en häst är få denna att acceptera en ryttare på sin rygg och att sedan lära hästen att på ryttarens uppmaning röra sig framåt, byta gångarter (skritt, trav och galopp) och att svänga och stanna. När man väl är klar med inridningen kan man fortsätta med vidareutbildning av hästen. Inridning bör ske när hästen är i treårsåldern, då muskulatur och benstomme har utvecklats så att hästen klarar påfrestningen att bära upp en ryttare. Ridhästar som skall visas på 3-årstest uppsuttet bör vänjas vid ryttarens tyngd (sittas in) vid cirka 2 års ålder, och ridas in vid cirka 2,5 års ålder för att i god tid vara redo inför 3-årstestet och dess bedömning. Efter avklarat 3-årstest bör unghästen få en viloperiod, före fortsatt utbildning.

Ponnyer visas ej uppsuttet vid 3-årstest, och växer vanligtvis långsammare än vad fullstora hästar gör. Därför är många ponnyer ej redo för inridning förrän vid 4 års ålder. Att alltid anpassa inridningen efter den enskilda individen är viktigt, och inridning skall endast ske av kompetenta ryttare med stor erfarenhet.

När man rider in en häst är det viktigaste man ska tänka på att upplevelsen av första sadlingen, första tränsningen och första ritten ska vara positiv för hästen. Den ska gå med på att bära ryttaren för att den accepterar denne och för att hästen själv vill det. Tvång eller våld är ingen god lösning.

Innan man rider in hästen skall man förbereda den i god tid. Hästen bör vara mycket välhanterad och vettigt uppfostrad, före inridningen påbörjas. I förberedelser inför inridning ingår att successivt vänja hästen vid att ha sadel och träns på sig, bli longerad, tömkörd, transporterad, löshoppad etc.

Inridningen bör ske under kontrollerade förhållanden och likaså bör inridning ske med så kallad horsemanship där man skall förstå hästens egna signaler och alltid förstå vad det är hästen vill. Man bör inte heller pressa hästen vid inridning, vilket vanligen görs, utan allt måste ske i hästens egen takt. Att rida in en häst skall alltid utföras av en erfaren ryttare eller under mycket erfaren handledning. Att korrigera något som man felaktigt lärt sin häst tar alltid lång tid, om det ens går att rätta till.

Inridning kan leda till permanenta skador hos hästen om man inte är försiktig. Det innebär även risker för ryttaren som sköter inridningen. Därför är det viktigt att vidta de säkerhetsåtgärder som krävs för att sköta inridningen på ett så säkert sätt som möjligt, för både häst och ryttare. Vid en inridning skall man ska alltid vara två personer, ryttare och assistent. Innan inridningen kan det vara klokt att ha suttit(suttit in) på hästen, gärna barbacka(utan sadel), och ännu hellre utan träns, dvs bara i grimma, så att hästen är van vid att ha en ryttare på ryggen. Man skall inte börja med detta tidigare än vid 2 års ålder, och alltid ha assistans från en duktig medhjälpare. Du kan också longera hästen/ponnyn med en ryttare på ryggen vid 2/3 års ålder. Vid 2 års ålder så kan hästen/ponnyn testa ha sadel och träns på sig, gå bredvid hästen/ponnyn och försök styra med tyglarna så att hästen/ponnyn lär sig att när det känns i vänster så ska den gå åt vänster. Du kan också lära hästen/ponnyn skänkel när du går bredvid. Med att ta din hand eller din assistents hand där du skänklar när du sitter på hästen/ponnyn.