Intershop

Från Wikipedia
Version från den 12 september 2014 kl. 12.32 av A6tf3t (Diskussion | Bidrag)
En Intershop

Intershop var statligt ägd detaljhandelskedja i Östtyskland som utmärkte sig genom att bara ta emot utländsk hårdvaluta och senare värdecheckar från Forum.[förtydliga] Den östtyska marken accepterades inte. Intershop erbjöd ett sortiment av västprodukter som annars inte fanns tillgängliga i Östtyskland. Intershop startades först för försäljning till utländska besökare men blev senare platsen för östtyskar att köpa utländska varor.

Historia

Intershop grundades 1962 som ett statligt ägd bolag (Volkseigener Betrieb - VEB) som ingick i Mitropa. Målet var att öka inkomsterna av utländsk hårdvaluta där bristen på den blivit ett stort problem. Man riktade in sig på turister och utländska besökare. Den första Intershop-butiken öppnade på gränsövergången på stationen Friedrichstrasse i Berlin. Man sålde billiga cigaretter och efterhand utökades sortimentet med bland annat alkohol. När så Interhotels byggds för att härbärgera utländska besökare blev Intershop även del av dessa hotel. Intershops öppnades vid andra gränsövergångar, järnvägsstationer, bussplatser, rastplatser ("Transitshops") och de transitstopp som fanns längs med motorvägarna.

Köp kunde göras med alla konvertibel valuta som amerikanska dollar, brittiska pound, schweizerfrancs etc och inte minst den västtyska marken. 1974 fick även östtyskarna tillåtelse att handla i Intershop sedan man släppt förbudet mot att ha utländsk valuta. Däremot var det fortsatt förbund att växla till sig utländsk valuta. Om man inte svartväxlade fick man lita till gåvor från släkt och vänner i utlandet. Erich Honecker gick i ett TV-tal 1977 emot östtyskarnas handel i Intershop men det fortsatte ändå. 1979 tog Forum över Intershop och östtyskarna var nu tvungna att växla in sin hårdvaluta mot så kallade Forum-checkar.

Under 1980-talet fanns det 380 Intershop runt om i Östtyskland och omsättningar var i miljarder d-mark. Förutom Intershop fanns kedjan Exqusit (sedan 1962) som sålde kläder, skor och kosmetiska och 550 Delikat-butiker som sålde matvaror (sedan 1976). Produkterna var i regel tillverkade i Östtyskland men såldes inte på hemmamarknaden i övrigt utan gick på export.

Källor

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Intershop, tidigare version.