Hoppa till innehållet

Jockey

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
Jockey.

Jockey (diminutiv Jock, en skotsk biform av namnet Jack) är professionella kapplöpningsryttare.[1] De tävlar med fullblodshästar i galopplöpningar. Kvinnor och män tävlar på lika villkor.

Historia

I tidig kapplöpningssport brukade man använda så lätta ryttare som möjligt, men numera framgår ridvikten, den totala vikten av ryttare och sadel, av löpningens proposition.[1]

Berömda jockeys

Världseliten

En av de främsta är Lester Piggott[2] som gjort sig känd genom bland annat nio segrar i Epsom Derby. Andra engelska storheter är Fred Archer, sir Gordon Richards[2], Pat Eddery, Willie Carson och Walter Swinburn. I USA är Willie Shoemaker[2], Steve Cauthen, Angel Cordero Jr samt Laffit Pincay storheter. Ledande i dag är italienfödde Frankie Dettori och brasilienfödde Jorge Ricardo.

I Skandinavien

I Sverige var flertalet jockeys under många år av engelsk härkomst, medan i dag skandinaviska och sydamerikanska dominerar. Skandinaviens mest vinnande jockey är ungerskfödde Janos Tandari[2], som verkade från slutet av 1960-talet fram till sekelskiftet. Samt Per-Anders Gråberg som är en av Sveriges mest framgångsrika jockeys. Per-Anders Gråberg är fortfarande aktiv i galoppen.

Källor

  1. ^ [a b] Nationalencyklopedin, på internet, besökt 25 maj 2010, uppslagsord: jockey
  2. ^ [a b c d] Har egen artikel på NE.SE

Se även

Externa länkar