Khom Loy

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Kom loy)
Hoppa till: navigering, sök
Khom loy

En Khom loy är en lykta gjord av rispapper som skickas upp i luften med hjälp av varmluftsprincipen. Khom loy betyder flytande lanterna på thailändska. Luften i lampan värms av en tänd vaxbit i botten på lyktan som lyfter som en varmluftballong och svävar i ungefär fem till sju minuter. I Thailand och i övriga delar av Asien används Khom loy-lyktor främst kring nyår men även vid andra högtider som Roy Kratong-festivalen i norra Thailand.

Khom Loy har funnits i närmare 1000 år och började användas i norra Thailand Chiang mai. Genom att samtidigt som en Khom Loy lyfter sända ett budskap, som till exempel ett nyårslöfte eller en kärleksförklaring, skapas en fin och stämningsfull stund.

Khom loyer, eller ufo-ballonger som de ofta kallas här, är ofta orsaken till observationer av oidentifierade flygande föremål. Många rapporterar dessa i tron att det är något helt annat, ett mycket vanligt misstolkningsfenomen.

Khom loyer utgör en brandfara, framför allt om de landar i förrtid och bränslet fortfarande brinner. Därför är deras användning förbjuden i delar av Europa, såsom Tyskland och Österrike.

Länkar[redigera | redigera wikitext]