Kommentarsfält

Från Wikipedia
Version från den 1 november 2017 kl. 11.29 av Jfolin (Diskussion | Bidrag) (Källa för NWT.)

Kommentarsfält är det utrymme i anslutning till en text eller mediaklipp där publiken bereds möjlighet att kommentera innehållet. Tidigare erbjöd många tidningar, radio och TV-kanaler kommentarsfält, men de flesta har stängt kommentarsfälten på grund av hat, hot och trakasserier[1]. Numera är det främst bloggar som tillhandahåller kommentarsfält.

Internationella webbplatser

Internetcommunities bygger på interaktivitet och kommentarsfunktionen är bärande på det sociala nätverket Facebook. Videocommunityt Youtube har möjlighet till textkommentarer men denna går också att stänga av.

Svenska massmediers webbplatser

De flesta nationella tidningars kommentarsfält i Sverige,[2] TV4[3] och Sveriges Radio modereras 2012 av företaget Interaktiv Säkerhet[4].

I samband med Terrorattentaten i Norge 2011 valde flera mediebolag att under hösten, med hänvisning till näthatet, avskaffa möjligheten att anonymt kommentera innehållet på sitt material. Sveriges Radio behöll möjligheten med motiveringen att möjligheten att vara anonym "är en grundbult i den fria åsiktsbildningen."[5] SR har i stället valt selektiv kommentarsmöjlighet: att vissa[förtydliga] av artiklarna går att kommentera men inte andra.

DN återinförde kommentarsmöjligheterna i augusti 2017[6][7] med hjälp av en plattform som företaget Ifrågasätt har utvecklat. Man använder sitt riktiga namn eller pseudonym. Som inloggad går det att kommentera de flesta artiklar under avdelningarna Ledare, Debatt, Insidan, Kultur och Sthlm. Även Barometern[8] och NWT[9] använder Ifrågasätts kommentarslösning.

Referenser