Magnus Broni

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
Magnus Broni
Magnus Broni på GrammisgalanCirkus, Stockholm den 20 februari 2013.
FöddPer Magnus Bengtsson[1]
11 december 1974[1] (49 år)
Bergs församling[1], Sverige
Medborgare iSverige[1]
SysselsättningTV-programledare
Utmärkelser
Grammis för årets specialpris (2023)[2]
Redigera Wikidata

Per Magnus Broni-Amponsah, tidigare Bengtsson,[3] född 11 december 1974, är en svensk journalist, TV-producent och programledare.

Karriär

Magnus Broni är uppvuxen i Övertorp[4] och utbildad vid Västerhöjdsgymnasiet och Skövde Högskola. Under sin medieutbildning på Skövde Högskola praktiserade Broni på ZTV där han sedan fick anställning 1996 och var värd i Musikmagasinet[5].[4] Efter en period som produktchef på Sony Music började han år 2000 som programledare för Musikbyrån i SVT.[6] Sedan dess har Broni producerat och medverkat i flera program för SVT. Bland annat har han skildrat den svenska musikhistorien i dokumentärserier som Det svenska popundret, Den svenska hiphopens pionjärer och Hård rock på export.

2022 medverkade Broni i SVT:s Antikrundan och blev omskriven i en krönika skriven av Saga Cavallin som "Sveriges nya mästerintervjuare" för sin insats. [7]

Vid Grammisgalan 2023 tilldelades Broni Årets specialpris för sina insatser med musikprogram på SVT.[8]

Program

Källor