Stolpiller

Från Wikipedia
Gjutform för tillverkning av stolpiller

Ett stolpiller, eller suppositorium är en farmakologisk beredningsform, avsedd att föras in i ändtarmen, där det avger sin aktiva substans. Stolpillret är patronformat och skall föras in med den spetsiga änden först. Inom svensk sjukvård rekommenderas dock ofta att föra in stolpillret med den trubbiga änden först, anledningen anges ofta vara att det finns risk för skav mot ringmuskeln från insidan. Detta är dock svårt att hitta belägg för. Däremot går införandet på grund av spolformen lättare om den spetsiga änden införs först och därigenom särar ringmuskeln. Dessutom behöver den inte föras in med fingrarna lika långt eftersom ringmuskelns tryck gör att den glider av sig själv när den tjockaste delen passerat ringmuskeln. Förutom den aktiva substansen består suppositoriet av ett material som smälter vid kroppstemperatur.

Stolpiller är lämpliga till barn som inte kan svälja, till deprimerade eftersom det minskar risken för överdosering, och till patienter där risken för kräkning är stor.

Eftersom de flesta blodkärlen kring ändtarmen inte går via levern utan direkt till systemkretsloppet leder detta till att man till stor del slipper första passage-metabolism, så medlet inte utsätts för nedbrytning eller förändring i levern.

Stolpiller gjuts i formar. Hjälpämnet som används kan antingen vara ett hydrofobt fett eller en hydrofil substans, beroende på den aktiva substansens kemiska egenskaper.

Stolpiller består till största delen av glycerylstearat.

Exempel på andra beredningsformer