Hoppa till innehållet

Tự Lực văn đoàn

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Tu Luc Van Doan)
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.

Autonoma-litteraturgruppen (av kinesiska Tự Lực văn đoàn 自力文團, "själv-kraft litteratur-grupp") var en författargrupp i Vietnam under åren 1933 - 1945.

Historia

Autonoma-litteraturgruppen drev ett eget bokförlag och gav ut två tidningar. Gruppen hade stor betydelse för den moderna realistiska prosaromanens tidiga utveckling i Vietnam. Gruppen förespråkade individualism, moderna framsteg, europeisering, livsglädje och ungdomlighet. Författarna skildrade särskilt medelklassen i städerna och de fattiga. De arbetade gärna med satir och understatement, så det samhällskritiska syftet är inte alltid uppenbart i böckerna.

Flera av gruppens medlemmar var politiskt verksamma under 1930-talet och de följande turbulenta årtiondena. Dess grundare och centralgestalt Nhất Linh begick självmord i Sydvietnam 1963, och Khái Hưng, den näst mest kände författaren i gruppen, mördades 1947, troligen på anstiftan av befrielserörelsen Việt Minh.

Efter gruppens upplösning 1945 har dess medlemmars romaner och noveller kommit ut i ständigt nya upplagor, särskilt i Sydvietnam under denna stats existens och senare bland exilvietnameser i bland annat USA. I Nordvietnam och senare i det enade Vietnam har intresset för gruppen varit svalare men ökat sedan liberaliseringen (đổi mới) av det vietnamesiska samhället inleddes 1986.

Medlemmar

Dess medlemmar var :

  • Nhất Linh (Nguyễn Tường Tam)
  • Khái Hưng (Trần Khánh Giư), även kallad Nhị Linh
  • Hoàng Đạo (Nguyễn Tường Long)
  • Thạch Lam (Nguyễn Tường Lân)
  • Tú Mỡ (Hồ Trọng Hiếu)
  • Thế Lữ (Nguyễn Thứ Lễ)

Källor