Användare:Tvikobb

Map
Tvikobb

En flitig användare av Wikipedia från allra första början, och ivrig tillskyndare till projektet.

Som först de senaste åren sett till att vara inloggad, när jag finner tid och lust att komplettera svenska wiki med fakta och information som till min förvåning saknas.

Motivation[redigera | redigera wikitext]

Min uppfattning är att svenska wikipedia KAN och BÖR vara den främsta, lättillgängligaste, och användarnyttigaste online-tjänsten för kunskapsrelaterad information och meta-information angående svenskspråkiga begrepp och företeelser samt övrigt som berör eller är av intresse för svenskspråkiga eller nationen Sverige.

Svenska wikipedia KAN och BÖR med lätthet övertrumfa Google (m.fl) med hjälp av fokus, överskådlighet, annonsfrihet, detaljrikedom samt tydliga vidarelänkningar - För den nyfikne/kunskapstörstige som typiskt träffar på "något" i media, nyhetsflöde eller i diskussioner och uttalanden som inspirerar till en önskan om förtydligande, förklaring, fördjupning eller andra vinklar på den information som ursprungskällan lämnar.

En långt ifrån fullständig lista på exempel:

  • Varifrån känner jag igen den personen / namnet / titlen
  • Visst är väl den personen barn/förälder till / gift med ..
  • Har jag missförstått vad som egentligen menas med "något"
  • Har inte den som just använde "något" missförstått vad som egentligen menas
  • Detta "något" var intressant - jag behöver veta lite mer
  • Detta "något" var VERKLIGEN intressant - jag vill snabbt hitta var jag kan hitta MYCKET MER
  • Ordet "något" har jag trots allmänbildning aldrig använt - vad innebär det och hur länge har det använts

Frågeställningar av detta slag är den "vardagskunskap" som verkligen alla kan vilja förkovra sig i och därmed 'encyklopediska'. Oavsett "var man befinner sig i livet" och hur nära eller långt ifrån utbildningsväsendet / akademin personen befinner sig. Och oavsett om företeelsen är så historisk att den t.o.m kan anses 'irrelevant' i det moderna samhället, eller så ny att t.o.m många flitiga skribenter ännu inte vant sig vid terminologin.

Och här kan wikipedia (till skillnad från Google) vara den "frågeportal" som till minst 99% ger god vägledning och till mer än 90% ger hela det svar som frågeställaren just då kan och vill ta emot.