Vulva

Från Wikipedia
Version från den 14 januari 2018 kl. 09.08 av Kitayama (Diskussion | Bidrag) (Rullade tillbaka redigeringar av Sor man (diskussion) till senaste version av 84.216.145.65)
Vulvor kan se ut på många olika sätt.

Vulva eller blygd är en sammanfattande term för de yttre kvinnliga könsorganen. Till de yttre könsorganen räknas venusberget, de inre och yttre blygdläpparna, mellangården (perineum), klitoris, Bartholins körtlar, Skenes körtlar och Fordyces körtlar.

Vardagliga synonymer

Vulva där könshåret har avlägsnats genom rakning eller vaxning och med anatomiska detaljer utmärkta.

Snippa

Ordet snippa har lanserats som en motsvarighet till snopp. Det är medtaget i Svenska Akademiens ordlista[1] sedan 2006.

Slida

I vardagligt språk används slida felaktigt som en generell benämning på de kvinnliga könsorganen trots att slida i strikt bemärkelse är en specifik inre struktur, medan vulva är de yttre genitalierna.

Fitta

Enligt Nationalencyklopedins ordbok är ordet fitta känt åtminstone sedan ca 1650. Ursprunget är omstritt, men det kan komma från ett ålderdomligt ord för "något svällande", besläktat med "fet" men även med isländskans fita, "fet vätska" eller bara "fett".[2] En annan tolkning är att det hör ihop med det fornsvenska fitja (jämför Fittja), "våt ängsmark", "strandäng", "sumpmark". En annan teori är att ordet härletts ur det fornskandinaviska ordet fuð i betydelsen "spricka".[3][källa behövs]

Vagina

Benämning (latin) som i likhet med slida avser den inre delen av det kvinnliga könsorganet. Vagi- används som förled för kliniska benämningar som t.ex. bakteriell vaginos, per vaginam, vagitorium, vaginalskum, garrulitas vaginae.

Kolpo

Från gr. κόλπος kólpos, "barm [primärbetydelse]; vagina". Används som förled på liknade sätt inom medicin, till exempel kolposkopi, kolporafi.

Sköte

Benämning som med likhet till slida avser den inre delen av det kvinnliga könsorganet men även som benämning av en sittande kvinnas famn. Används i biblisk och islamsk text som beskrivning av kvinnans könsorgan.

Erektion

Klitoris består av svällkroppsvävnad som vid upphetsning blodfylls och styvnar.[4] Detta gäller både klitoristoppen, det som syns som yttre könsorgan, och de delar av klitoris som ligger invändigt, klitoris skaft och skänklar. Storleken på en kvinnas erektion varierar en hel del, men det påverkar inte möjligheterna till sexuell stimulans.[5] För kvinnor innebär erektion också att även bröstvårtorna kan styvna och förstoras.

Se även

Referenser

  1. ^ ”Snippa”. Svenska akademiens ordlista, trettonde upplagan. Arkiverad från originalet den 8 april 2014. https://web.archive.org/web/20140408213649/http://sok.saol.se/pages/P871_M.jpg. 
  2. ^ Fitta. Nationalencyklopedins ordbok, band 1, A-Hz. Språkdata vid Göteborgs universitet. Höganäs: Bokförlaget Bra Böcker. 1995. ISBN 91-7119-970-5 
  3. ^ ”Fitta”. Svenskspråkiga Wiktionary. http://sv.wiktionary.org/wiki/fitta. 
  4. ^ ”Ordlista”. Ungdomsmottagningen på nätet. http://www.umo.se/Ordlista/Ordlista/. Läst 31 maj 2011. 
  5. ^ Nevin, Tina (2008). ”Fittfakta”. RFSU. sid. s. 11. http://www.rfsu.se/Bildbank/Dokument/Fakta/fittfakta2008.pdf. 

Externa länkar