Användare:Accusativen hos Olsson/Roger i Svedala

Från Wikipedia

Molon labe![1]

Roger i Svedala, på engelska Randy in Boise, är en litterär wikipedian, själva urtypen för den felunderrättade men outtröttlige Wikipediaredaktören.

Figuren Rogers födelse[redigera | redigera wikitext]

Roger såg dagens ljus genom en artikel om Wikipedia i tidskriften Wired av den amerikanske författaren och internethumoristen Lore Sjöberg.


Wikipedias filosofi kan sammanfattas i orden "experter är avskum". Det finns människor som ägnar 40 år av sitt liv åt att lära sig allt om till exempel det peloponnesiska kriget, och som därigenom lämnar väsentliga bidrag till vår kultur. De går i taket när deras bidrag redigeras bort av en viss Roger i Svedala som har fått för sig att svärdfäktande skelett deltog i kriget. Och de blir fly förbannade när de ombeds att föra en artig dialog med Roger tills svärdskeletteorin på ett fördomsfritt sätt har infogas i artikeln.


Lore Sjöberg, "The Wikipedia FAQK", Wired, April 2006.

Rogers vapendragare[redigera | redigera wikitext]

Roger skulle inte åsamka särskilt mycket skada om det inte vore för dem som försvarar honom. De flesta av dessa är erfarna wikipedianer som själva lämnar utmärkta bidrag till Wikipedias artiklar. Men de tar systematiskt Rogers parti i de dispyter som Roger oundvikligen hamnar i.

Dessa vapendragare påtalar attitydproblem hos de användare som motsätter sig Rogers dubiösa agendor, men de bagatelliserar de problem som Roger själv ställer till med. De välkomnar Roger genom att hävda att "erfarna wikipedianer ska föregå med gott exempel", och de påminner alla om att man ska vara snäll mot nybörjare. Risken är att dessa kycklingmammor låter Roger hållas tills han har skrivit några tusen bidrag till Wikipedia, och att en eller flera duktiga wikipedianer blir utbrända på kuppen. Då är det i själva verket ingen som har föregått med gott exempel.

Till slut nås en brytpunkt. Internetgemenskapens tålamod är uttömt, och inte ens Rogers vapendragare kan längre skydda honom. Rogers karriär som wikipedian är nu slut, såvida inte han väljer att agera via marionetter. Men Rogers vapendragare, kycklingmammorna, de ger aldrig upp – de hittar alltid nya Rograr att ta under sina vingars skugga.

Epilog[redigera | redigera wikitext]

Wikipedia är ett internationellt fenomen, och denna sida är en översättning av en essä på engelska Wikipedia. Texten återspeglar ett kärvare debattklimat än det svenska, och måhända också en mer rättfram humor. Till textens försvar skulle det kunna hävdas att det ibland är rimligt att använda drastiska och färgstarka överdrifter för att illustrera vad man anser vara en viktig poäng. Sidskaparen anser att Roger och hans vapendragare finns överallt, och att essän förmedlar tänkvärda insikter.

diskussionssidan har vissa wikipedianer framfört att texten skulle passa bättre som användaressä. Efter moget övervägande har sidskaparen tillmötesgått detta önskemål.

Sidskaparen har också försetts sin användaressä med en mall som anger en perfekt tolkningsram:

Se även[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Ta dem!", Spartakungen Leonidas klassiska stridsrop från slaget vid Thermopyle under peloponnesiska kriget.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.