24-timmarssegling

Från Wikipedia
Version från den 25 november 2015 kl. 11.41 av Ulfpal (Diskussion | Bidrag) (Småjusteringar. Ändrat respitsystemshänvisning från LYS till SRS.)

24-timmarssegling är en tidsbegränsad distanssegling som går ut på att segla så långt som möjligt på en bestämd tidsperiod. Utmaningen är att nyttja båtens egenskaper, besättningens kapacitet och väderleksutsikterna till din fördel.

Banan består av ett stort antal fördefinierade rundningspunkter där seglaren inom vissa givna förutsättningar själv väljer vilka som ska rundas under seglingen.

Tidsperioden, som ska väljas i förväg, kan vara 12, 24, 48, 72, 96 eller 120 timmar. Justering av seglad distans görs med SXK-tal (SRS) för att olika båtar skall segla på samma villkor.

Det går att segla 24-timmars på de flesta ställen längs Sveriges kust och i Mälaren och Vänern.

24-timmarsseglingarna började som en segling hösten 1943 på initiativ av Åke Améen och Bertil Cederström. Det var då en rent privat provsegling med endast ett mindre antal inbjudna. Under 1944 anordnades öppna 24-timmarsseglingar både vår och höst som blev succéer. Det stor intresset ledde till att Åke Améen och Bertil Cederström tyckte att arrangemanget blev för stort för ett par privatpersoner. De såg sig om efter någon förening som kunde ta över idén. Valet föll på Svenska Kryssarklubben. Svenska Kryssarklubben övertog den 23 november 1944 rätten att arrangera 24-timmarsseglingar på sådana grunder att både SXK:s och seglingens speciella intressen tillgodoses.

Externa länkar