Akutmottagning

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Entrén till akutmottagningen på Mora lasarett, Sverige, 2012
Vårdpersonal vid akutmottagningen på Salmaniya-sjukhuset i Manama i Bahrein, vid protesterna 2011.

Akutmottagning är den mottagning på sjukhus som patienter kan besöka om de behöver akut eller intensivvård utan att i förväg ha beställt tid, ofta genom att föras dit i ambulans. Vid akutmottagningen behandlas främst allvarliga trauma och tillstånd som uppkommit plötsligt, och vilkas behandling på grund av svår smärta eller letalitet inte kan fördröjas.

På akutmottagningen prioriteras patienterna när de kommer in med triage och behandlas enligt LABC-konceptet. Personalen på akuten arbetar ofta som ett team och vid ett trauma har all personal en specifik roll. En akutmottagnings huvudsakliga syfte är inte alltid att ställa en diagnos, istället är dess syfte att behandla patienter så att de är stabila och kan flyttas till en annan avdelning för specialistvård och vidare rehabilitering.

En akutvårdsavdelning (AVA) är ibland ett och samma med akutmottagningen, men kan även vara en separat avdelning för patienter med planerad vårdtid på max ca 24 timmar. De flesta patienter åker hem efter denna vårdtid och resterande överflyttas till en specialistvårdsavdelning.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ AVA - Akutvårdsavdelning Gävle sjukhus Sidan uppdaterades 2008-10-07

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]