Aliens - Återkomsten

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Aliens - Återkomsten
(Aliens)
Genre(r) Action/Skräck/Sci-Fi
Regissör James Cameron
Producent Gordon Carroll, David Giler, Walter Hill, Gale Anne Hurd
Manus James Cameron, David Giler, Walter Hill
Skådespelare Sigourney Weaver, Michael Biehn, Lance Henriksen
Originalmusik James Horner
Produktionsbolag 20th Century Fox, Brandywine Productions Ltd., SLM Production Group
År 1986
Speltid 137 minuter
Land USA USA
Storbritannien Storbritannien
Språk Engelska
Budget $18,5 miljoner
Intäkter $131 miljoner
Föregångare Alien
Uppföljare Alien³
IMDb
Regissören James Cameron tillsammans med dåvarande hustrun Gale Anne Hurd, också filmens producent.

Aliens - Återkomsten är en amerikansk-brittisk film (sci-fi/skräckfilm/action) från 1986 i regi av James Cameron.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Ellen Ripley (Sigourney Weaver), den enda överlevande besättningsmedlemmen från Alien, återfinns efter 57 år på drift i räddningskapseln Narcissus. Den stora koncernen som hon arbetade för, Weyland-Yutani, har ingen förståelse för hennes historier om rymdmonster och ser henne som ansvarig för förstörandet av malmfraktaren Nostromo.

Efter ett antal mardrömmar och klara svårigheter att anpassa sig till sitt nya liv får hon veta att planeten de besökte i första filmen nu kallas LV-426 och har koloniserats av ungefär 60 familjer.

Plötsligt förlorar man kontakten med kolonin, och den enda person med någon som helst erfarenhet av den världen är Ripley. Hon ombeds följa med på ett påstått räddningsuppdrag, men vägrar först. Till slut inser hon att för att kunna göra upp med sitt förflutna och sina plågande mardrömmar måste hon följa med, men bara under förutsättning att monstren ska utrotas - inte fångas, undersökas eller studeras, vilket var roboten Ashs instruktioner i den första filmen.

När Ripley och ett antal marinkårssoldater beväpnade till tänderna anländer till LV-426 finner de att alla kolonins invånare har försvunnit. Man finner ett laboratorium där ett antal parasiter, så kallade facehuggers, hålls. Alla börjar misstänka att Ripley kanske hade rätt, och att det nu finns ett monster för varje person i kolonin. Den enda överlevande kolonisatören, den lilla flickan Rebecca "Newt" Jorden (Carrie Henn), omhändertas och blir genast fäst vid Ripley som alldeles innan avresan fått reda på att hennes egen dotter Amanda dött medan Ripley låg i sin 57-åriga hypersömn. Ripley bestämmer sig för att beskydda flickan till varje pris, något hon inte lyckats göra med sin egen dotter.

Precis när det uppdagas att Weyland-Yutani fortfarande har ett finansiellt intresse i att tillfångata monstren attackeras soldaterna av en stor mängd monster. På grund av en tidigare attack under vilken ett kylsystem till en kärnreaktor skadats, riskerar de nu kvarvarande att omkomma i en explosion, och det beslutas att fly planeten. I tumultet försvinner Newt. Ripley, som hyser starka känslor för flickan, beslutar att återvända och rädda henne ur klorna på monstren.

Alienmonstrens drottning

Ripley finner Newt långt ner i en atmosfärprocessors källare, och på väg ut finner de det äggläggande drottningmonstret (Alien Queen). Ripley förstör drottningens äggläggningsrör och springer mot hissarna. Medan de väntar på att hissen ska komma ner kommer drottningen, men Ripley och Newt kommer i sista sekund undan genom att smita in i en av hissarna och ta sig mot ytan. Drottningen kliver in i den andra hissen. Väl uppe klättrar de in i landaren som Bishop styr och de får även ovetandes med sig drottningen.

Väl ombord på moderskeppet Sulaco anfaller drottningen och Ripley måste bekämpa henne med en sorts lastmaskin. Till slut lyckas Ripley kasta ut drottningen ur en luftsluss och de överlevande, Ripley, Newt, Hicks och Bishop, inleder resan hem.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

En bild på logon för Weyland-Yutani, det enorma företagskonglomerat för vilket Ripley arbetar.
 • Aliens - Återkomsten är den första av sammanlagt tre uppföljare till Ridley Scotts Alien från 1979.
 • Filmen hade svensk premiär 3 oktober 1986 i 70 mm kopia på biografen Rigoletto i Stockholm.
 • Veckan innan premiären kom regissören James Cameron till Stockholm tillsammans med sin dåvarande fru, filmens producent Gale Anne Hurd, för att ge intervjuer om sin nya film.
 • James Cameron gjorde ett medvetet val att ta Aliens i en helt annan riktning än Alien. Han kallade det för en krigsfilm, och i reklam fick filmen underrubriken "This time it's war".
 • I en sekvens som togs bort från biofilmen får Ripley reda på att hennes dotter, Amanda Ripley, som var runt 10 år när hon lämnade jorden på den första resan, nu är död. Sekvensen finns dock med på vissa videoversioner[1].
 • I en annan sekvens som togs bort och som inte ens finns med i den förlängda versionen hittar Ripley Burke medan hon letar efter Newt. Burke ber Ripley om hjälp, men Ripley ger bara Burke en handgranat.[2]
 • Skådespelaren som först skulle spela rollen som Hicks var James Remar. Han ersattes dock av Michael Biehn några dagar in i produktionen. Remar lämnade filmen på grund av åsiktsskillnader mellan honom och regissören, men kan fortfarande ses i den slutliga filmen, dock ses han endast bakifrån och det är nästan omöjligt att säga vem som är Remar.
 • Karaktären Wierzbowski hade på 90-talet, trots sina relativt få framträdanden i filmen, ett närmast kultartat följe[3].

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

  Sigourney Weaver   –  Lt. Ellen Ripley
  Michael Biehn   –  Cpl. Dwayne Hicks
  Paul Reiser   –  Carter J. Burke
  Lance Henriksen   –  androiden Bishop
  Carrie Henn   –  Rebecca 'Newt' Jorden
  Bill Paxton   –  Pvt. W. Hudson
  William Hope   –  Lt. S. Gorman
  Jenette Goldstein   –  Pvt. J. Vasquez
  Al Matthews   –  Sgt. A. Apone
  Mark Rolston   –  Pvt. M. Drake
  Christopher Henn   –  Timmy Jorden (specialversionen)
  Trevor Steedman   –  Pvt. Wierzbowski

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ John Brosnan 1991. The Primal Screen, p. 291 ISBN 0-356-20222-4
 2. ^ Alien Anthology Blu Ray - Enhancement Pods
 3. ^ Wierzbowski hunters - var är Wierzbowski?

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]