Anders Jansson

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ej att förväxla med Anders Janson.
Anders Jansson
Födelsenamn Lars Anders Jansson
Född 9 oktober 1967 (46 år)
Staffanstorp, Sverige
Nationalitet Svensk
År som aktiv 1990-
Betydande roller Tiffany Persson
Morgan Pålsson
Lars Göran Bengtsson
IMDb

Lars Anders Jansson, född 9 oktober 1967 i Staffanstorp, är en svensk komiker känd från programmet Hipp Hipp!, där han gjort rollfigurer som Tiffany Persson, journalisten Morgan Pålsson och Mike Higgins, programledare för TV-programmet Svenska för nybörjare. Han gjorde även kommunalrådet Lars-Göran Bengtsson i TV-serien Starke man[1].

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Jansson började, liksom parhästen och skolkamraten Johan Wester, sin underhållarbana som spexare i Lund. Tillsammans var Jansson och Wester under 1990-talet med om att nyskriva flera lundaspex (bland annat Montezuma och Peter den Store). De var också aktiva i ett antal karnevaler, där Jansson bland annat gjorde succé som den ondskefulle "Kung Leverpastej" i barnevalsföreställningen 1990 och regisserade karnevalsfilmen Angst 1994. Jansson spelade också med i de båda nyskrivna musikalerna Teaterhataren (1993) och Leonard Pläd (1997) på Akademiska Föreningen, den förra med manus av bland annat honom själv.

Tillsammans med Claes Virdeborn bildade Jansson och Wester 1996 gruppen Vulkteatern, vilken hade stor framgång i Lund med föreställningarna En överdos kaffe och Denna penna bensin, vilka i stor utsträckning lade grunden för den humor och de rollkaraktärer Jansson och Wester skulle vidareutveckla inom Hipp Hipp!. Jansson och Wester har också varit manusförfattare till TV-programmet Snacka om nyheter.

I Melodifestivalen 2008 dök både Jansson och Wester upp som sina båda alteregon Morgan Pålsson och fotografen Robert för att bevaka den på plats i Göteborg. Men Morgan Pålson fejkade reportaget som istället hade spelats in i Malmö. Han medverkar under 2009 som ett av "snillena" i TV4:s program Snillen Snackar.

Han har även gjort röster till två av Pixars filmer, dels Bruce i Hitta Nemo, dels en av älgarna i den tecknade barnfilmen Björnbröder.

Anders Jansson har en roll i musikalen SpamalotNöjesteatern i Malmö som hade premiär hösten 2010. Han spelar även den onde greven i Vid Vintergatans slut.

Jansson sommarpratade 6 augusti 2005.[2]

Johan och Anders producerar och medverkar i humorshowen Köp Mjölk. Skriv Bok. som spelas på Färs & Frosta Sparbank Arena i Lund under våren 2012. Showen är en betraktelse om det duala livet där både vardagen (Köp Mjölk) och framtidsvisionerna (Skriv Bok) skall samsas och få livsutrymme. Showen har fått lysande recensioner [3] [4] [5].

Jansson var programledare för Melodifestivalen 2014 tillsammans med Nour El-Refai.

TV (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Teater[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ SVT - Starke man[död länk]
  2. ^ SR - Anders Jansson
  3. ^ De fångar trivialiteter på kornet - Kultur & Nöjen - Sydsvenskan - Nyheter dygnet runt
  4. ^ Feel-good-show av bästa märke - Nöje - Skånskan.se
  5. ^ Livet - som en enda lång lista | Nöje | Expressen Nöje | Nöjesnyheter Musiknyheter Filmnyheter

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Camera-photo.svg Selma Lagerlöf.png Denna biografiska artikel om en svensk person behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.