Hoppa till innehållet

Artilleriregemente

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.

Artilleriregementet är såväl en utbildningsförband inom det svenska artilleriet som ett fältförband - fältartilleriregemente.

Ett fältartilleriregemente bestod i den svenska Försvarsmakten av två eller flera artilleribataljoner. Före 1966 benämndes artilleribataljonen artilleridivision.

Under 1900-talet uppsatte normalt artilleriregementena vardera ett fältartilleriregemente. Denna organisation kom att dubbleras genom 1914 års härordning och återigen genom 1942 års härordning. Inom varje fördelning ingick ett fältartilleriregemente.

Exempel: Svea artilleriregemente, A 1 organiserade från 1942 fältartilleriregementena A 1 och A 21 om vardera tre artilleridivisioner och ett antal kårartilleridivisioner

  • A 1 stab med regementsstabsbatteri med underrättelseenheter
  • I. divisionen / A 1
  • II. divisionen / A 1
  • III. divisionen / A 1

I och med att artilleridivisionerna blev artilleribataljoner 1966 kom de också att ingå i brigaderna organisatoriskt, förutom de artilleribataljoner (före 1966 kårartilleridivioner) som hade till främsta uppgift att förstärka brigadernas artilleribataljoner eller utföra artilleribekämpning. Brigadartilleribataljoner i brigaderna och fördelningsartilleribataljoner direkt under fältartilleriregementet i den aktuella uppgiften.

För utbildningsförband se Lista över svenska artilleriregementen.