Hoppa till innehållet

Askeberga skeppssättning

Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
Askeberga ur Förr och Nu 1877
Askeberga skeppssättning

Askeberga skeppssättning eller Rane stenar ligger i Askeberga i Vads socken nära Tidan, ungefär 25 kilometer norr om Skövde i Västergötland. Ett ovanligt särdrag är att skeppet saknar stävstenar i ändarna och därför snarare påminner om ett långhus. Dessutom står skeppssättningen på en platform av jord. Den är 55 meter lång och 18 meter bred (på mitten 20 meter i yttermått och 14 meter innermått, vid kortsidan är den 9 meter i yttermått och 5 meter i innermått). Dateringen är okänd men ligger troligen i yngre järnåldern.

Anläggningen består av 24 stenblock, upp till 2 meter höga och med en vikt per styck upp mot 15 ton. Det största blocket mäter 2,0 meter ovan markytan och 2 x 2 m i plan, men eftersom det har en närmast triangulär planform är volymen närmast 5 m³ om man räknar med att den i snitt fortsätter 0,2 meter under markytan. Detta ger en vikt på 13,5 ton. Stenarna kan komma från en svag förhöjning i landskapet några hundra meter åt sydost där det fortfarande finns kvar många stenblock.

En liknande, men något mindre, anläggning finns fem mil österut på en halvö ut i Vättern i Nässja socken i Östergötland. Denna kallas Nässja skeppssättning (RAÄ-nr Nässja 2:1) och är en oval stenkrets med måtten 44×18 m även den bestående av 24 stenar.


Galleri

Externa länkar