Axellutning

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Jorden sedd roterande runt sin axellutning.

Axellutning eller oblikvitet kallas den vinkel som en tänkt eller verklig axel har mot en tänkt vertikal linje som är vinkelrät mot ett referensplan.

Jordaxeln[redigera | redigera wikitext]

Ett exempel på axellutning är att den tänkta Jordaxeln Jorden roterar runt. Den lutar 23,5° mot en vertikal linje som är vinkelrät mot Jordbanans plan. Det är Jordaxelns lutning mot sin bana runt Solen som ger årstider, midnattssol och polarnatt.

Hur Jordaxeln fungerar kan man inte vara helt säker på, men det kan vara så att lutningen kanske varierar mellan 22,1° och 24,5° under en cykel av 41 000 år och för tillfället kanske minskar med 0,4 bågsekunder per år, eller så kanske roterar Jordaxeln runt sig själv i en riktning hela tiden istället repeterande från höger till vänster, vilket kanske tar hundratusentals år att fullborda ett varv. Om Jordaxeln roterar runt sig själv i en riktning betyder det att Jordens poler (Nordpolen och Sydpolen) inte alltid är på samma plats. När dessa poler är på land eller på hav kan det mycket möjligtvis påverka nivån av havsytan, vilket även förklarar varför det finns sjunkna bebyggelsen, och kanske också rent av sjunkna öar och kontinenter. Detta kan då betyda att den globala uppvärmingen människan orsakar på Jorden kan vara en naturlig orsak.

Se även[redigera | redigera wikitext]