Hoppa till innehållet

Barnsele

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
Exempel på barnsele

Barnsele är en säkerhetsanordning för barn och består vanligen av en rem i brösthöjd med tillhörande axelband samt ibland grenband.

Ofta används barnsele till en barnstol, barnvagn eller i en säng för att hindra att barnet ramlar ur; selen är då förankrad i stolen, vagnen eller sängen med en särskild fästanordning. Barnvagnar säljs för det mesta med tillhörande sele.

Barnsele används även vid promenader och kallas då ofta gåsele. Ett tillhörande band fästs i ena änden på ryggsidan av barnselen, medan barnets vårdnadshavare håller i den andra änden. Därigenom undviks risken att barnet kommer bort, utan att det hela tiden behöver hålla en vuxen i handen. Regelbunden användning gör selen naturlig för barnet vid utevistelse. Eftersom barns behov varierar och lokala förhållanden som trafikmängd kan se olika ut, tillverkas barnsele för barn i alla åldrar.

Även vid skidåkning och segling kan olika former av barnsele användas. På en båt är en lina fäst framtill på selen och förankrad i båten. Linans placering skall minska risken att barnet hamnar med ansiktet i vattnet om det ramlar ur båten.

Externa länkar