Blanquette de Limoux

Från Wikipedia
Version från den 22 april 2016 kl. 08.46 av Sjundebot (Diskussion | Bidrag) (→‎top: clean up, rättar stavfel: apellationen → appellationen med AWB)
Några buteljer med blanquette de Limoux

Blanquette de Limoux är ett mousserande vitt vin med skyddad ursprungsbeteckning från Languedoc-Roussillon i Frankrike.

�Enligt historiker är Blanquette de Limoux världens första mousserande vin, som går så långt tillbaka som 1531. Vid den tiden producerade munkarna vid Benediktinerklostret Saint-Hilaire nära Limoux vitt vin på ett annorlunda sätt: istället för ekfat, jästes vinet på glasflaskor som gav vinet naturliga bubblor. Uppenbarligen råkade munken Piérre Perignon på klostret då han vandrade genom dalen på sin resa från norra Spanien.[källa behövs] Han stal tekniken, tog med sig den till sitt kloster i Hautvillers i Reims där han stolt sade sig vara uppfinnaren av tekniken som i dag kallas méthode traditionelle eller champagnemetoden.[ifrågasatt uppgift]

Blanquette som framställs uteslutande av Mauzac, Chardonnay och/eller Chenin Blanc druvor, resulterar i en torr, krämig struktur, ett fylligt vin med fruktig ren smak och en lång full finish. För många är Blanquette oändligt mycket bättre än dess  kusin i norr.

Blanquette (som betyder ”den lilla vita” på lokala språket Occitanska) utgör stöttepelaren för många vingårdar i Limoux distriktet, och dess producenter önskar att behålla vinets originalitet och vidareutveckla dess kvalitet. Regionens omgivande kullar skyddar druvorna från de mest extrema klimatfaktorerna från Medelhavet och Atlanten, samtidigt som Limoux åtnjuter ett mikroklimat som är särskilt lämpligt för att  skapa vita viner med hög kvalitet.

De vinstockar som klassificeras enligt appellationen planteras alltid på toppen av söderslutningar, som ger bäst exponering och druvmognad. Jordmånen här är grund och mager, full av kalk och sten. Avkastningen är begränsad, och druvorna plockas för hand i avdelningar där druvorna är i ett idealiskt stadium av mognad (så kallad ”in situ”).