Hoppa till innehållet

Centralt ventryck

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.

Centralt ventryck (CVP) (från engelskans Central Venous Pressure) är det som visar vätsketrycket i övre hålvenen vilket är detsamma som blodtrycket i höger förmak. Det ger en uppfattning om fyllnadsgraden i kärlsystemet. Det är alltså ett mått på om en patient har hypo- eller hypervolemi. CVP påverkas av trycket i thorax, så att en patient som andas med en respirator med högt PEEP har högre CVP. Alltså ändras också CVP under in- och utandning.

Följande faktorer påverkar CVP:

  • total blodvolym
  • blodets distribution över artärer och vener, samt andra hålrum.
  • sympatisk nervaktivitet, som reglerar tonen i perifera venkärl
  • gravitationen, beroende på om personen är stående eller liggande. Längre tids upprätt position gör att blodet ansamlas i nedre extremiteterna.
  • rörelser, som framför allt aktiverar den s.k. vadmuskelpumpen, som medför att blod pressas uppåt längs venerna i benen.

Viktigt när man mäter CVP är att nollpunkten skall vara i hjärthöjd och att patienten ligger plant. CVP mäts idag alltid med en tryckgivare kopplad till en elektronisk övervakningsenhet. Förr mättes CVP med hjälp av en vätskepelare med nollpunkten i hjärthöjd. Det är fortfarande möjligt, men mycket ovanligt.