Cykelbelysning

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Cykellyse)
Hoppa till: navigering, sök
Främre strålkastare till en cykel.

Cykelbelysning är ett tillbehör för cyklar som möjliggör belysning i mörker. Dessa kan vara batteridrivna, induktionsdrivna eller drivas av en generator som antingen sitter i navet eller liggen an mot fram- eller bakdäcket.

Framlyktan ska vara avsedd som strålkastare för att i någon mån lysa upp vägen framför eller en lykta som enbart är för att synas för andra trafikanter på 300m. Baklyktan är framför allt avsedd att vara positionsljus.

Cykelbelysning bestod ursprungligen av vanliga glödlampor, men idag har även halogenlampor och lysdioder blivit vanliga. Batteridrivna lampor med lysdioder kan man få med blinkfunktion, vilket försämrar upplysningen men uppmärksammas mycket väl av andra trafikanter. I Sverige är framljus som blinkar olagligt medan det för bakljus är tillåtet om det blinkar mer än 200 gånger per minut. [1]

I Sverige är det lag på lyse och reflexer på cykeln vid färd i mörker.[2] Vid avsaknad av detta riskeras det böter på 500 kronor. Lagen säger att cykeln ska ha en vit, ljusblå, gul eller ljusgul lampa fram och en röd lampa bak, vit reflex fram, röd reflex bak och gula reflexer på sidorna eller i hjulen.

De flesta cyklar har reflexer även i pedalerna. När man trampar rör sig pedalreflexerna på ett karakteristiskt sätt som gör det lättare att identifiera att trafikanten som syns är en cyklist. En del cyklister väljer att komplettera med en reflekterande varselpinne, reflexväst och reflexer på armarna.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Transportstyrelsens föreskrifter om cyklar, hästfordon och sparkstöttingar, TSFS:2009:31 14 §” (pdf). Transportstyrelsens författningssamling. Kristina Nilsson, Transportstyrelsen, Norrköping ISSN 2000-1975. 5 juni 2009. http://www.transportstyrelsen.se/Global/Regler/TSFS_svenska/TSFS%202009/TSFS_2009-31.pdf. Läst 28 oktober 2012. 
  2. ^ ”Cykeln”. Trafikverket. http://www.trafikverket.se/Privat/Trafiksakerhet/Din-sakerhet-pa-vagen/Ga-och-cykla/Cykeln/. Läst 18 november 2014.