Hoppa till innehållet

DCF (fotografi)

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.

DCF är en förkortning för Design rule for Camera File system och utgör en specifikation på hur filsystemet i en digitalkamera skall hanteras. DCF specifikationen är utgiven av ISO och inkluderar definitioner för katalogstrukturen, filnamnskonvention, teckenuppsättning och filformat. Filformatet i DCF är baserat på specifikationerna införda i Exif 2.1.

Rotkatalogen på ett minnesmedia som används i en digitalkamera ska enligt specifikationen innefatta en katalog med namnet DCIM (Digital Camera Images). Denna katalog ska i sin tur ska innehålla en flera underkataloger med valfritt namn inkluderande en tresifferskombination till exempel "123ABCDE". Det får dock inte förekomma två kataloger med samma tresifferskombination. De alfabetiska tecknen i namnet refererar oftast till kameratillverkaren. Bildfilerna som kameran placerar i någon av dessa kataloger ger ett unikt namn typ "ABCD1234" där 1234 är bildens serienr.