Dead Ringers

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Dead Ringers
(Dead Ringers)
Genre Thriller
Regissör David Cronenberg
Producent David Cronenberg och Marc Boyman
Manus David Cronenberg och Norman Snider
Skådespelare Jeremy Irons, Geneviève Bujold med flera
Originalmusik Howard Shore
Produktionsbolag 20th Century Fox och Morgan Creek
Premiär 1988
Speltid 115 minuter
Land Kanada
Språk Engelska
IMDb

Dead Ringers är en amerikansk -kanadensisk thriller från 1988. I Sverige hade filmen titeln "Dubbelgångare" på bio och teve.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Två enäggstvillingar (båda spelade av Jeremy Irons) växer upp och lever tillsammans i 1980-talets Montréal. De är båda verksamma som gynekologer och är både framgångsrika och framåtskridande i sitt område. Då en kvinna (Geneviève Bujold) plötsligt kliver in i deras liv kommer allt att förändras för alltid. För även om de två ser exakt likadana ut och arbetar med samma saker så är de väldigt olika till sätt och uppförande. När den ena av bröderna sedan förför och påbörjar ett förhållande med kvinnan börjar ett grymt och skruvuat experiment med deras identiteter och de byter, utan att hon märker det, plats med varandra. Detta får i sin tur ödesdigra konsekvenser för alla inblandade. Konsekvenser så som svartsjuka, missbruk och ond bråd död.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Dead Ringers bygger på verkliga händelser som skedde bröderna Mantle i Montréal. Jeremy Irons gjorde succé i rollerna som de båda bröderna, och hans fantastiska skådespel tillsammans med den påhittiga filmtekniken gör att åskådaren aldrig ens tänker på att det är en och samma person man ser.

Rollista[redigera | redigera wikitext]