Hoppa till innehållet

Deltaprojektet

Från Wikipedia
Version från den 28 december 2013 kl. 20.45 av A6tf3t (Diskussion | Bidrag)
Oosterscheldekering
Maeslantkering

Vatten har alltid spelat en central roll i nederländsk historia. Efter den stora översvämningen 1953, bestämde man sig för att bygga Deltaverken. Detta är ett av de största vattenhanteringsprojekten som byggts i världen. Deltakommissionen inrättades tjugo dagar efter Nordsjööversvämningen, den 21:a februari 1953. Denna kommission gav råd om hur man kunde höja säkerheten. Hur säkert området än skulle kunna ha blivit var man tvungna att hålla inloppen Nieuwe Waterweg och Westerschelde öppna av ekonomisk hänsyn till Rotterdam och Antwerpens hamnar. Deltakommissionen gav till sist fem rådslut den 18:e oktober 1955 vilka resulterade i Deltaplanen. Allt som allt kostade Deltaverken nästan 5 miljarder euro. Projektet förklarades avslutat 1997, men i realiteten har arbeten ägt rum senare vid Harlingen där vallbyggnationer avslutades 2010.

Dammarna

I slutändan blev Oosterscheldekering den största barriären i världen. Stormflodsbarriären med en total längd av 3 km skulle komma att bestå av 65 prefabricerade betongpelare, bland vilka 62 stålluckor skulle installeras. Maeslantkering är den enda stormflodsbarriären i världen med så stora rörliga delar; barriärportarna är båda 240 meter långa. Denna barriär skulle placeras i Nieuwe Waterweg.

Deltaverken är en global modell för teknologisk utveckling där säkerheten för människor och naturen spelar den centrala rollen. Genom arbetet har Nederländerna vidgat sin syn på säkerhet och vatten. Deltaverken utgör en unik kompromiss mellan säkerhet, ekonomi, rekreation och natur.

Trivia

Deltaprojektet finns med på den lista över moderna världens sju underverk som American Society of Civil Engineers sammanställde 1994.

Se även

Externa länkar