Ekpyrotiska modellen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Den ekpyrotiska modellen är en kosmologisk teori inom teoretisk fysik och speciellt strängteori som bl.a. förklarar universums ursprung. Namnet kommer från den grekiska termen "ekpyrosis" som ungefär betyder ”från eld”. Den ekpyrotiska modellen av universum antar att vårt synliga universum ligger på ett gigantiskt tredimensionellt bran som rör sig i en fjärde högre rumsdimension. Vårt bran kan vara ett av flera som rör sig genom dessa extra dimensioner. Teorin föreslår att långt tillbaka i tiden var vårt universum tomt och kallt och vid någon tidpunkt kolliderade vårt bran med ett parallellt bran. Energin från kollisionen omvandlades till ett eldhav av het materia med till exempel kvarkar, elektroner och fotoner och orsakade att vårt universum började expandera kraftigt i det som vi kallar för Big Bang.

Så i det ekpyrotiska scenariot är inte alls Big Bang början på allt, utan snarare en händelse som kan ske om och om igen då de parallella branen kan kollidera med varandra i en cyklisk process. Denna nya modell motsäger alltså inte hela Big Bang-teorin, utan ändrar dess tidiga historia och ger en alternativ förklaring till inflationsteorin.

Precis som strängteorin lider dock det ekpyrotiska scenariot av svagheter, då teorin bakom är vag och med många antaganden.

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

  • Lehners, Jean-Luc. Bouncing and Colliding Branes, [1]
  • Khoury, Justin. A Briefing on the Ekpyrotic/Cyclic Universe, [2]
  • Danielsson, Ulf H. Lectures on string theory and cosmology, [3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Steinhardt, Paul J. A Brief Introduction to the Ekpyrotic Universe, [4]
  • NOVA/PBS, "The Elegant Universe", speciellt hour 3, chapter 6.