Energideklaration för bilar

Från Wikipedia

Energideklaration för bilar gällande personbilar skulle gör det lättare för kunden att jämföra bränsleförbrukningen och utsläppen för olika bilmodeller. I dag finns det dock ingen obligatorisk energimärkning av bilar och inte heller någon officiell standard.

Som en följd av EU-direktivet 1999/94/EG[1] ”om tillgång till konsumentinformation om bränsleekonomi och koldioxidutsläpp vid marknadsföring av nya personbilar” har i Sverige Konsumentverket på uppdrag av den svenska regeringen tagit fram rapporten ”Märkningssystem vid marknadsföring av nya bilar”[2], publicerad 2007. Enligt förslaget[2] ska energimärkningen för bilar bygga på samma idé som den rådande märkningen för vitvaror.

Energideklarationen för bilar föreslås i utredningen innefatta:

  • Tydlig uppgift avseende bilmodell/variant
  • Bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp
  • miljöklass (enligt SFS 2001:1080 eller senare utfärdad motsvarande bestämmelser)
  • Bränsletyp

Energimärkningen för bilar har kategoriserats i bokstavsordning, A-G, efter mängden koldioxidutsläpp per kilometer, där A är lägst. Energiklass ”A” betyder utsläpp med max 100 g/km och bilar i energiklass ”G” har utsläpp över 205 g/km.

Nya energiklasser[redigera | redigera wikitext]

För att bättre spegla dagens utbud av energieffektiva bilar har Dagens Nyheters motorredaktion, i samarbete med Toyota, reviderat gränserna för de olika energiklasserna[3]. Det har införts en ”A+” för bilar med CO2-utsläpp på 51–75 gram/kilometer och ”A++” för bilar under 50 gram/kilometer. Liksom tidigare bygger energideklarationen på det ursprungliga förslag som Konsumentverket tog fram på regeringens uppdrag 2007.

De nya energiklasserna:

Energiklass Utsläppsgränser
A++ <50 g/km
A+ 51–75 g/km
A 76–95 g/km
B 96–120 g/km
C 121–150 g/km
D 151–175 g/km
E 176–200 g/km
F >200 g/km

Biltillverkare som använder energimärkningar i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]