Evidensbaserad medicin

Från Wikipedia
Version från den 17 juli 2017 kl. 18.49 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 1 källor och märker 0 som döda. #IABot (v1.4.2))

Evidensbaserad medicin (förkortning EBM) eller bevisbaserad medicin är tillämpning av en enhetlig bevisstandard, hämtad från naturvetenskapliga arbetsmetoder, på vissa aspekter av medicinsk vård. Specifikt försöker EBM att mäta bevis[1] relevanta för risk och nytta av behandlingar (inklusive avsaknad av behandling). Enligt Centre for Evidence-Based Medicine, "Evidensbaserad medicin är den samvetsgranna, tydliga och omdömesgilla användningen av bästa tillgängliga bevis för att fatta beslut om vård av individuella patienter."[2]

I EBM erkänns att många aspekter av medicinsk vård beror på individuella faktorer som livskvalité och bedömningar av värdet av livet, som bara partiellt bedöms med vetenskapliga metoder [källa behövs]. EBM, emellertid, försöker klargöra dessa delar av medicinsk behandling som i princip bedöms med vetenskapliga metoder och att tillämpa dessa metoder för att försäkra sig om bästa förutsägelsen av resultatet av medicinsk behandling, även om debatten om vilka resultat är önskvärda fortsätter[källa behövs].

I patientsäkerhetslagen anges att den som tillhör hälso- och sjukvårdspersonalen skall utföra sitt arbete i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet, där en föreliggande proposition [3] säger att författningstexten innebär ett ”både och” – inte ett ”antingen eller”. Rent juridiskt anses således den beprövade erfarenheten vara likställt med empiri.

Referenser

Se även

Externa länkar