Gamla Klockargården, Bromma

Gamla Klockargården är en byggnad som ligger nära Bromma kyrka i stadsdelen Bromma kyrka i Bromma väster om Stockholm. Klockargården fungerade som den första skollokalen i Bromma. Klockarens arbete sedan mitten av 1600-talet bestod i att lära ungdomen att läsa och skriva.

Klockaren skulle även vårda kyrkan och dess inventarier samt sköta klockringningen och bistå prästen med kungörelser, kollekt och kyrkobokföring. År 1755 började ordnad skolundervisning i Bromma socken på initiativ av den driftige kyrkoherden i Bromma, doktor Abraham Pettersson.[1] Man antar att Klockargården byggdes för skoländamål. Den skulle vara både skollokal och bostad för komminister Erik Månström (1721-1793), som var lärare från starten och ända till 1793. Erik Månström utnämndes 1755 till komminister och skolmästare i Bromma församling. Skolmästare var titeln på en rektor eller en skolledare under medeltiden. Högst status hade riksskolmästaren, och i städerna fanns respekterade stadsskolmästare. Under 1600-talet kom ordet "skolmästare" att avse lärare. Klockaren vid Bromma kyrka bodde här senare.

I Gamla Klockargårdens närhet finns också Bromma kyrkskola, Prästgården, Klockstapeln och Sockenstugan. Bromma Kyrkskola är belägen i ett villaområde kring Bromma Kyrka. Den ligger på Terserusvägen 1 och tillhör Norra Ängby Skolor. När folkskolestadgan från 1842 antogs blev det lilla rummet i Gamla Klockargården, som hittills använts till skolsal. alltmer otillräckligt. Vid sockenstämman 1862 togs ett beslut om att bygga en ny skola, Bromma kyrkskola, som blev färdig 1864. Den nuvarande byggnaden återuppbyggdes efter en brand år 1805.[2] Den nya byggnaden uppfördes 1808, sedan den gamla hade förstörts vid branden 1805.[3] 1911 var den nya klockargården på Terserusvägen 5 färdig och dit flyttade den nyutnämnde klockaren Gustav Videfors.[4] På 1930-talet användes byggnaden Gamla Klockargården som expedition för kyrkogårdsförvaltningen. Idag har församlingen här en förskola.

Klockardottern Dagmar Gerdelius skriver i sin uppsats "Kring klockargård och prästgård i gamla Bromma": På 1890-talet var den gamla klockargården en idyll. Hela söderväggen var övervuxen med vildvin ända upp på taket. Runt om lyste blommande hägg, syren och fruktträd om våren, granna blommor och mognande frukter om hösten. Olägenheten var kylan och råttorna. Ingen riktig brunn fanns.

Fotnoter

  1. ^ Stockholms gatunamn, 1992, sidan 498.
  2. ^ Edvard Bolin, Bromma – en kulturhistorisk vägvisare, Bromma Hembygdsförening 1979, sidan 20-21.
  3. ^ Kulturstig 1, Sevärdheter kring Bromma kyrka.
  4. ^ Bromma hembygdförenings årsbok 1977.

Källor