Gasol

Från Wikipedia
Version från den 28 september 2014 kl. 21.37 av Murdoch~svwiki (Diskussion | Bidrag) (mellanslag)
Gasolflaskor

Gasol är ett svenskt handelsnamn för ett gasformigt bränsle som består av lätta kolväten som propan och butan. Gasen kallas i Finland flytgas. Den internationella benämningen är LPG (Liquefied Petroleum Gas) och inom farligt godsvärlden så heter den Kolvätegasblandning, kondenserad n.o.s. Gasol används i stora mängder inom raffinaderiindustrin samt petrokemin som råvara, i tillägg används i Sverige ca 400.000 ton gasol som energi inom i första hand industrin. Gasol levereras i huvudsak med järnvägstankvagnar eller tankbil, men även i flaskor i flytande form.

Gasol tillverkas i första hand vid gasterminaler för framställning av naturgas, produktion från petroleum sker också. Huvudsakligen används gasol för energiändamål i industrin på grund av sin effektivitet och enkelhet i hanteringen. Gasol används också i situationer där det inte finns tillgång till elektriska nät, till exempel i husvagnar, i glest befolkade områden och inom militären. I industrin används gasol som bränsle för värmnings- och värmebehandlingsprocesser och som bränsle till inomhusgående truckar.

Under namnet motorgas används gasol som fordonsbränsle. Ska inte förväxlas med fordonsgas. Största leverantören av gasol i Sverige är Flogas. Andra stora leverantörer i Sverige är E.ON, AGA, Shell, Primagaz och Preem.

Normalt blandningsförhållande för normallåga med syre är 1 del gasol och 4 delar syre.[1]

Egenskaper

Gasol är färglös och ej giftig, dock något narkotisk. Den är tyngre än luft.

  • Flamtemperatur: 2800 grader Celsius
  • Värmeinnehåll: 46.1 MJ/kg (12,8 kWh/kg)

Källor

  1. ^ Handbok för maskinskärning. Sundbyberg: AGA gas AB. 1997. Libris 2379364 

Se även