Istanbuls tunnelbana

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Karta över Istanbuls metro

Istanbuls tunnelbana, Metro Istanbul, är tunnelbanan i Turkiets största stad Istanbul och öppnades 2000.

Den första sträckan öppnade 2000 mellan Taksim-platsen och stadsdelen 4. Levent. En andra sträcka byggs från Taksim och stadsdelen Yenikapi. Denna sträcka kommer delvis att gå ovan jord då den passerar Gyllene hornet. En tredje sträcka kommer att gå mellan 4. Levent och Ayazaga. Taksim-platsen ligger i det moderna kontorscentrat i staden och det finns spårvagn till gamla staden. Det finns planer för mer metro på den asiatiska sidan.

Utöver Metro Istanbul finns ett system som kallas Hafif Metro Istanbul, dvs Lätt Metro. Systemet går med kortare tåg men följer principerna för tunnelbanor, bland annat med frihet från vägkorsningar. Detta system öppnades 1989 och förlängdes 2002 till flygplatsen. Banan utgår från Aksaray. Dit man kan åka spårvagn från gamla staden och från båtterminalen för Bosporen-båtar.

En riktig järnväg med pendeltåg och andra tåg kommer att byggas i tunnel under Bosporen. Idag är båt det vanliga sättet att resa över Bosporen i centrala Istanbul. Det finns två vägbroar i Istanbuls nordiga förorter.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Externa länklar[redigera | redigera wikitext]