Istanbuls tunnelbana

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Karta över Istanbuls metro

Istanbuls tunnelbana, Metro Istanbul, är tunnelbanan i Turkiets största stad Istanbul och öppnades 2000.

Den första sträckan öppnade 2000 mellan Taksim-torget och stadsdelen 4. Levent. Den förlängdes 2009, dels söderut från Taksim till Şişhane, och även norrut från 4. Levent till Atatürk Oto Sanayi. En ytterligare förlängning norrut till Hacıosman, med en förgrening till Seyrantepe, öppnades 2010. Den sista förlängningen söderut, från Şişhane till Yenikapı, öppnades i februari 2014, och den sträckan går delvis ovan jord på en bro över Gyllene hornet.

Taksim-torget ligger i Istanbuls moderna kontorscentrum, och en museispårvagn går från Taksim till Şişhane (alldeles bredvid Sveriges generalkonsulat), där den lilla Tünel (världens näst äldsta, och minsta, tunnelbana) ansluter.

Utöver Metro Istanbul finns ett system som kallas Hafif Metro Istanbul, dvs Lätt Metro. Systemet går med kortare tåg men följer principerna för tunnelbanor, bland annat med frånvaro av vägkorsningar i samma plan. Dessutom ligger de fem mest centrala stationerna under jord. Detta system öppnades 1989 och förlängdes 2002 till flygplatsen. Banan utgår från Aksaray, dit man kan åka spårvagn från gamla staden och från båtterminalen för Bosporen-båtar. En förlängning av banan söderut till Yenikapı, med anslutning till "stora" metron, planeras.

Det finns även planer för mer metro på den asiatiska sidan.

En riktig järnväg med pendeltåg och andra tåg i tunnel under Bosporen, Marmaray, öppnades i oktober 2013 på den turkiska republikens 90-årsdag. Även Marmaray har en station vid Yenikapı, med anslutning till metron och en planerad anslutning till den "lätta metron". Yenikapı kommer att bli en stor omstigningsstation mellan de tre olika spårbundna systemen. Tidigare var båt det vanligaste sättet att resa över Bosporen i centrala Istanbul. Det finns även två vägbroar över Bosporen i Istanbuls nordliga förorter, och en tredje bro planeras ännu längre norrut.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Externa länklar[redigera | redigera wikitext]