Jakobstads Svenska Arbetarförening

Från Wikipedia

Jakobstads Svenska Arbetarförening grundades 1903[1] som en av de första svenskspråkiga socialdemokratiska föreningarna i landet. Man ville arbeta för en förbättring av de vanliga människornas levnadsvillkor. Viktiga målsättningar i det arbetet var den allmänna rösträtten och införandet av 8-timmars arbetsdag. Social rättvisa och jämlikhet i arbetsliv och lönesättning har också varit viktiga rikspolitiska frågor för socialdemokraterna.

1958 lyckades föreningen få sin medlem Georg Eriksson invald i riksdagen som företrädare för de socialdemokratiska väljarna i Österbotten. Han efterträddes så småningom av Bror Lillqvist, som satt i riksdagen 1966-82. Efter honom representerades regionens socialdemokrater av Mats Nyby under fyra riksdagsperioder 1983-1999.

På det kommunala planet har föreningen varit politiskt aktiv och tillsammans med den finska socialdemokratiska föreningen under olika perioder haft mellan 8 och 15 ledamöter i stadsfullmäktige.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Historik” (på finska). Socialdemokraterna i Jakobstad. 14 maj 2012. https://jakobstad.sdp.fi/historik/historik-3/. Läst 23 juli 2020.