Japanese Tea Garden

Från Wikipedia
Japansk trädgård i San Francisco.
I Japan är den halvcirkelformat välvda bron särskilt betydelsefull då den i buddhistiskt tänkande symboliserar övergången mellan denna värld och livet efter detta[1].

.

Japanese Tea Garden är en park och sevärdhet i Golden Gate Park i San Francisco. Den skapades av Makoto Hagiwara (萩原 眞 Hagiwara Makoto?), en japansk landskapsarkitekt. Trädgården grundades som en "Japanese Village" för världsutställningen California Midwinter International Exposition 1894. Efter att världsutställningen avslutats fortsatte Hagiwara att utveckla trädgården och blev ansvarig upprätthållare. Trädgårdens areal utökades och Hagiwara blev bosatt med sin familj i trädgården ända till 1942.[2]

I världsutställningen i London 1862 visades japansk konst och arkitektur för första gången för en större europeisk publik. Japansk trädgårdsplanering och nya intryck från Japan lämnade bestående spår i västerländsk konsttradition. Nordiska trädgårdsarkitekter har tilldragits av enkelheten, harmonin och enhetligheten i japansk trädgårdskonst[3].

Körsbärsträden blommar i trädgården mellan mars och april. Andra klassiska japanska trädgårdselement som finns i trädgården är:

  • broar
  • pagoder
  • stenlyktor
  • stenstigar
  • japanska växter
  • damm med karpar
  • zenträdgård

Under Muromachiperioden (1333–1573) and Momoyamaperioden (1573–1600) skapades trädgårdar i Japan för att iscensätta japanska te ceremonier chanoyu. Namnet på denna trädgårdsstil Roji (露地?) betecknar en stig som inspirerar och leder besökaren till meditation för att förbereda denna för tecermonin. Stenlyktor ishi-dōrō (石灯籠?) ledde gästerna genom trädgården redan på 1500-talet men före det återfanns stenlyktor endast i shintohelgdomar och buddhistiska tempel. Det vanligaste materialet är grå granit medan de allra tidigaste lyktorna var gjorda i brons.

Noter

  1. ^ Holm, C (1996): "Inspiration från japanska trädgårdar", Natur och Kultur, sid 51.
  2. ^ http://www.japaneseteagardensf.com/about-us.php
  3. ^ Holm, C (1996): "Inspiration från japanska trädgårdar", Natur och Kultur, sid 11.