Kategoridiskussion:Datorteknik

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Efterlyses: en kategori för olika typer av minnen avsedda för lagring/hantering av digital infomration. I förstahand chipbaserade minnen. Kom gärna med förslag på namn! Overengen 16 april 2006 kl.17.39 (CEST)

Kategori:Datorminnen tycker jag, det motsvarar samma på enwiki, är vanligt förekommande (se Google) och till och med den ofta hemska Datatermgruppen[sic] håller med. -- Stoffe 16 april 2006 kl.17.47 (CEST)
Tack! Nu är det utfört! Overengen 16 april 2006 kl.18.01 (CEST)
Ser bra ut, men förmodligen bör Kategori:Datorteknik tas bort från dessa artiklar nu, då den mer specifika kategorin redan finns. Se Wikipedia:Kategorier#V.C3.A4lja_kategori.28er.29_f.C3.B6r_artikel. -- Stoffe 16 april 2006 kl.18.11 (CEST)
Jag har gjort så med de artiklar som jag upptäckt, vilket förhoppningsvis är de flesta. Datorminnen börjar bli en rätt stor kategori. Bör vi dela upp den i arbetsminne/lagringsminne (förmodligen bättre än de mer tekniska uttrycken primärminnen/sekundärminnen)? Jag upptäckte kategorin Kategori:Flashminnes typ liggandes i Kategori:Digitalteknik och skapade Kategori:Flashminnen under Kategori:Datorminnen, dit jag flyttade artiklarna från den gamla kategorin, som var särt skriven och inte följde rådande mönster vad gäller namn för kategorier. LX (diskussion, bidrag) 13 maj 2006 kl.12.33 (CEST)

Det finns rätt många artiklar här i nuläget. Jag är osäker på hur vi borde dela upp dem på ett logiskt vis. Det finns rätt många artiklar som beskriver diverse olika standarder, som dock är av rätt varierad natur. Bland annat finns standarder för interna (AGP) och externa anslutningar (USB), samt hybrider (Sata). Det finns formfaktorstandarder (ATX) och kabelstandarder (Cat). Vissa standarder bestämmer ju dessutom både hur anslutningen och kabeln ska se ut, medan vissa bara beskriver kabelns utformning. Oy vey! LX (diskussion, bidrag) 15 maj 2006 kl.16.24 (CEST)

Jag föreslår följande underkategorier till att börja med - Datorkomponenter (lagringmedier, minnen, grafikkort e.t.c.), Kommunikationsprotokoll (ISDN, ADSL, TCP/IP e.t.c.) Overengen 15 maj 2006 kl.17.34 (CEST)
Kategorin syftar på hårdvara, så skapar man en underkategori för komponenter blir det i princip bara den och Datorer kvar som underkategorier. Det blir kanske lite väl smalt. Av samma anledning känns det inte helt naturligt att lägga in protokoll som i huvudsak reglerar implementering på programvarunivå. De hör snarare hemma i Kategori:Datorkommunikation. LX (diskussion, bidrag) 16 maj 2006 kl.02.48 (CEST)
Det finns en kategori för inmatningsenheter men inte någon för utmatningenheter, typ skrivare. Ang. en ev. hårdvarukategori så kan den delas upp i komponenter och kringutrustning. Overengen 16 maj 2006 kl.08.23 (CEST)
Jag håller med om att det behövs en kategori för utenheter. Ett tag funderade jag på om man skulle ha en kategori med både in- och utenheter, men det är nog vettigast att ha det separat. För enheter som är både in- och utenheter, såsom modem, kan man ju helt enkelt lägga dem i båda kategorierna. Med komponenter och kringutrustning är det återigen svårt att dra tydliga linjer. Hårddiskar har först flyttat in i datorerna och sedan ut igen. Externa ljudkort är nu hyfsat vanliga. Inbyggda tangenbord var vanliga förr, och är givetvis fortfarande standard på bärbara datorer, där även bildskärmen är en komponent. Minneskategorin omfattar såväl arbetsminne som largringsminne i form av USB-minnen, så den är också svår att klassificera enligt det systemet. LX (diskussion, bidrag) 16 maj 2006 kl.14.58 (CEST)
Jag håller med dig att det är svår att dra tydliga gränser mellan kategorierna. Jag ser det på följande sätt - Komponenter är delar som sitter fast monterade i själva datorn (minnen, processor). Kringutrusting är delar som är fristående från själva datorn, och kan oftast på ett relativt lätt sätt kopplas till eller ifrån när så behövs (scanner). Inenheter är enheter som samlar in eller tar emot data (tangentbord, joystick), utenheter är enheter som ger ifrån sig data (skärm, skrivare). Flera av de exempel som jag har tagit upp passar dock in i flera kategorier vilket är en naturlig följd av den tekniska utvecklingen. Overengen 18 maj 2006 kl.11.31 (CEST)