Kategoridiskussion:Dubblettartiklar

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Går det inte att flytta kategorier? Den här borde ligga på Kategori:Dublettartiklar... TERdON 24 september 2005 kl.23.19 (CEST)

Varför det? NE skriver dubblett liksom svenska språknämnden. / Elinnea 25 september 2005 kl.00.41 (CEST)
Jag lutade mig mer på Google - dublett har 35 gånger mer träffar än dubblett, dessutom är toppträffen där vår dublettmall och andraträffen verkar dessutom vara ett varumärke. Kort sagt, det verkar vara den vanliga varianten idag oavsett om den tidigare kanske inte varit ansett korrekt någon gång (dublett kommer ju av dubbel, men samtidigt brukar man ju inte ha dubbla dubbla konsonanter i svenska ord, med parallell som något konstigt undantag trots att det är ett ord som normalt inte har det i andra språk...) Har skaffat konto hos SAOL Online, men har inte fått aktiveringsmejlet än, när jag fått det ska jag kolla vad de skriver om saken... TERdON 25 september 2005 kl.01.37 (CEST)
Enligt SAOL Online stavas det dubblett.  Torvindus    25 september 2005 kl.01.43 (CEST)
Och ingen variant med endast ett b? Alls? Då måste det vara en ovanligt välspridd felstavning, om det bara är sisådär 3% av användningarna på svenska webbsidor som är "rätt". Hmm. Jag har ju ändrat alla referenser hit till att bara innehålla ett b i dublett överallt annars (utom just här eftersom jag inte kunde flytta sidan), och så får det förbli så länge för min del i alla fall. Klockan är för mycket för att sätta igång med jobbet tillbaka en gång till (och om inte annat kan jag i alla fall hänvisa till minsta möjliga förvåning kanske, den riktiga stavningen verkar ju så gott som utrotningshotad). TERdON 25 september 2005 kl.01.59 (CEST)
Visserligen fler googleträffar, men jag tycker inte att det är skäl nog att ändra när SAOL, NE och svenska språknämnden tycks eniga om den stavning vi hittills använt. Återställer Mall:Dubblett, så det inte blir en röd kategorilänk på de sidor som är dubbletter. / Elinnea 25 september 2005 kl.02.06 (CEST)
Visst, det kan jag köpa. Är den inte listad så är det ett rätt bra argument, fast jag kan inte förstå att den inte ens finns som variant i en enda av de lite finare referenserna än Google, den kan ju knappast ha fått en sådan popularitet på de tio år som gått sedan Internet blivit populärt utan att ha funnits redan tidigare... Och om den är rent ut fel, så borde den ju vara ett av de mest felstavade svenska orden... :) För övrigt bör du vara medveten om att jag har ändrat på "några" ställen till (läs över 50) och det kanske vore bra om det är konsekvent (igen, det var det ju innan i alla fall även om jag tyckte stavningen var konstig). Se mina bidrag här (hade det bara varit i mallen hade jag inte sagt att jag var för lat för att fixa det själv...) TERdON 25 september 2005 kl.02.20 (CEST)
SAOL, SAOB, NE och Svenska språknämnden anger stavningen dubblett utan varianter.  Torvindus    25 september 2005 kl.02.15 (CEST)
Tror att det är fixat nu. / Elinnea 25 september 2005 kl.02.31 (CEST)
Nä, ta't lite lugnt Torvindus. Språknämnden nämnde faktiskt alternativet duplett (vilket knappast hjälper min sak, men rätt ska vara rätt...) :-) . För övrigt kollade jag med NeoOffice/J också, tyvärr står den också på er sida. Har tyvärr inte tillgång till Microsoft Word med svensk rättstavning, men annars hade det också varit en intressant källa. Tack Elinnea för hjälpen förresten, vore jobbigt att fixa utan möjlighet till återrullning, jag gjorde det ju i god tro. TERdON 25 september 2005 kl.02.36 (CEST)
Det är lugnt . Vem vet, att de lyfts upp på senaste ändringar såhär kanske medför att någon uppmärksammar dem och fixar till några av dubbletterna. / Elinnea 25 september 2005 kl.02.46 (CEST)
Får hoppas på det. Inget ont som inte för något gott med sig, typ. Kan förresten rapportera att den inbyggda stavningskontrollen i Mac OS också rödmarkerar "dublett". Dumt som bara den att den inte funkar i Firefox för Macintosh, annars hade jag ju också märkt det innan jag suttit och ändrat. TERdON 25 september 2005 kl.02.52 (CEST)
Äntligen har jag en till referens på min sida, som variant i alla fall. Nordisk Familjebok. Fast den är ju inte direkt den som har särskilt modernt språkbruk... :) TERdON 25 september 2005 kl.02.59 (CEST)
Googlar du och klickar i "Visa endast svenska sidor" får du fler träffar på dubblett...