Kategoridiskussion:Politikmetamallar

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Enhetlig politikmetamallsorganisation[redigera wikitext]

@Paracel63, Portunes, Regge robban2, Tromber: Ni har alla varit inblandade i att skapa politikmetamallar för olika balkanländer. (Om det finns politikmetamallar för länder utanför Balkan, så har jag inte hittat dem.) Detta är utmärkt; den här kategorin innehåller just nu 467 mallar, och de flesta av dessa borde i stället ligga i sådana underkategorier. Jag har dock några funderingar på vad kategorierna bör heta och var de bör ligga. Funderingarna gäller också färgkodsmallkategorierna. Jörgen B (diskussion)

Kategorinamnen[redigera wikitext]

Jag flyttade de mallar ni gjort från <adjektiv>+politikmetamallar till <landsnamn i genitiv>+politikmetamallar, i analogi med färgkodmallskategorinamnen; alltså exempelvis Kategori:Serbiska politikmetamallar till Kategori:Serbiens politikmetamallar. Det första namnet tycker jag är olämpligt av det vanliga skälet: Adjektivet kan syfta på etnicitet eller språktillhörighet i stället för nationalitet. Exempelvis går det att diskutera huruvida Självständiga demokratiska serbiska partiet är ett "serbiskt" eller ett "kroatiskt" parti, men det är oomtvistligen ett parti i Kroatien. Ett mer närliggande exempel är Svenska folkpartiet. Man kunde också tänka sig att namnge kategorierna efter modellen Kategori:Serbienpolitikmetamallar (vilket dock blir lååångt) eller Kategori:Politikmetamallar för Serbien. Flyttar man till någon av de modellerna, så bör nog också färgkodsmallkategorierna flyttas.

Det finns för övrigt färgkodsmallkategorier med namn av två typer, nämligen enligt modellen Kategori: Kroatiens färgkodsmallar (vanligast) samt enligt modellen Kategori: Kroatiens partifärgsmallar (några stycken). (Båda dessa skapades för övrigt av Tromber, men kategoriserades litet olika. Detta är EMRÅ ett exempel på vad som ofta blir fallet när man inte hanterar objekt enhetligt; man hittar dem inte när man behöver dem, utan skapar parallellobjekt.) @Regge robban2: Att döma av denna historik har du funderat litet på vilket namn som kan vara bäst, och kommit fram till att <landsnamn i genitiv>+partifärgsmallar är bättre. Är detta rätt uppfattat? Har någon av övriga någon åsikt? Jörgen B (diskussion)

Struktur[redigera wikitext]

Bortsett från namnen, skulle jag vilja föreslå det följande som struktur för dessa två typer av kategorier:

  • Färgkodsmallkategorin för landet Xyz innehåller mallarna med partifärgkoder för partier i Xyz. Dessa mallar läggs enbart i denna kategori - såvida inte detta parti har så många mallar knutna till sig att man har skapat en egen kategori för dem; då bör färgkodsmallen in där också. Färgkodsmallkategorin för Xyz läggs i sin tur in som underkategori i Kategori:Färgkodsmallar samt i Kategori:Xyzs politikmetamallar.
  • Politikmetamallskategorin för landet Xyz innehåller mallarna med partiförkortningar, som (normalt) bara kategoriseras i denna kategori. Den innehåller en färgkodsmallkategori som underkategori (se ovan). Politikmetamallskategorin för Xyz ligger i sin tur normalt i tre kategorier, nämligen Kategori:Politik i Xyz (sorterad på ΩM), Kategori:Xyzmallar (sorterad på Politik) och Kategori:Politikmetamallar (standardsorterad).

Det går att tänka sig ytterligare några nivåer, som en separat kategori för partipolitik, eller en överkategori Xyzpolitikmallar. Den senare skulle innehålla dels politikmetamallskategorin för Xyz, och dels den ibland existerande Kategori:Navigationsrutor-Politik Xyz (se Kategori:Navigationsrutor-Politik). Medlemmarna i Kategori:Politik efter landssidofältsmallar (som heter just Mall:Politik i Xyz) skulle nog platsa i dessa kategorier. Om det inte finns någon ytterligare "naturlig medlem" eller "naturlig underkategori" som jag har missat, så verkar dock detta EMRÅ för närvarande en smula överarbetat. Väljer man den lösningen, så bör förstås givetvis bara Kategori:Xyzpolitikmallar (men inte dess underkategorier) läggas in direkt i Kategori:Politik i Xyz och Kategori:Xyzmallar.

Vad tycker ni? Jörgen B (diskussion) 12 september 2017 kl. 16.27 (CEST)[svara]

Hej! Stort tack för att du engagerar dig i det här. Dessa politikmetamallar och färgmallar är en röra, och med tanke på alla partier och valartiklar borde det inte behöva vara så krångligt. Mina bidrag har väl främst rört Ukraina (som nog inte tillhör Balkan…) och Katalonien/Spanien. Dina förslag om namngivning är helt i sin ordning, av nämnda skäl. Jag har inga tydliga åsikter om kategorier, bara det blir tydligt. Börja i någon ända, gör det konsekvent, så kan jag sedan försöka hjälpa till med kategorierna. Just kategorisering av navigationsrutor är ett annat av mina intresseområden. Annars, kör på! --Paracel63 (diskussion) 12 september 2017 kl. 19.18 (CEST)[svara]
Vad gäller Katalonien kommer väl kanske en ännu större röra att råda från nästa månadsskifte... Jörgen B (diskussion) 12 september 2017 kl. 19.35 (CEST)[svara]