Kategoridiskussion:Sjukdomar

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Jag har några funderingar över underkategorierna:

  • Bristsjukdomar har jag redan sagt något om. Först att de kan hamna under väldigt många andra kategorier. Diabetes typ I är ju en isjukdom till följd av brist på egen produktion av insulin med en sjuklig invärtesmedicinsk grund. Inte så sällan ärftlig, men ibland infektionsutlöst. Bristen kan ersättas med läkemedel och någon sjukdom föreligger då inte. Eller rättare sagt den som har diagnosen upplever sig ha god hälsa.
  • Cancer heter på svenska tumörsjukdomar. Dessa förknippas ofta med elakartade tillstånd, men faktiskt så finns det en mängd tumörsjukdomar som inte är elakartade. En del tumörsjukdomar är ärftliga (t.ex. Mb Recklinghaus, som är en ärftlig nervsjukdom).
  • Genetiska sjukdomar låter avancerat. Ärftliga sjukdomar kanske är bättre. Frågan är ju när defekter i gener blir "sjukdomar". Ärftliga sjukdomar blir klassificerade som sjukdomar den dag sjukdomen diagnostiseras. Man kan alltså hitta defekta gener innan någon sjukdom debuterat. Medfödda sjukdomstillstånd kan vara genetiska, men behöver inte vara ärftliga (s. k. mutationer)
  • Vad är "Kontroversiella sjukdomar"?! Är det sjukdomar som det är "kontroversiellt" att ha eller är det sjukdomar som det är kontroversiellt om de finns?
  • Vi har psykiska tillstånd och psykiatriska sjukdomar. Inte psykiska sjukdomar. Det är en viktig distinktion när man kommer in på funktionsnedsättningar.

Agneta 23 december 2005 kl.20.00 (CET)