Kommissarieordern

Från Wikipedia
Version från den 10 mars 2013 kl. 09.27 av Legobot (Diskussion | Bidrag) (Bot överför 1 interwikilänk(ar), som nu återfinns på sidan d:q820204Wikidata)
Sida ur kommissarieordern

Kommissarieordern (tyska: Der Kommissarbefehl) var en order som initierades av Nazitysklands Führer Adolf Hitler strax före det ryska fälttåget i juni 1941 – Operation Barbarossa.

Det första utkastet till ordern sammanställdes den 6 maj 1941 av general Eugen Müller som ansvarade för juridiska frågor i det ockuperade Europa vid generalstaben. Ordern innebar att tillfångatagna ryska politiska kommissarier, så kallade politruker, omedelbart skulle avrättas istället för att föras till krigsfångeläger. På begäran från OKW skärptes formuleringarna och den slutgiltiga versionen av ordern utfärdades av OKW den 6 juni 1941. Ordern delgavs bara högre befäl skriftligen, dessa skulle sedan delge den sina underlydande muntligen. När ordern blev känd inom Röda Armén bidrog den till att höja moralen. På grund av den oönskade effekten upphävdes ordern den 6 maj 1942. I vilken utsträckning som ordern efterlevdes är omdebatterat; i många memoarer skrivna efter kriget hävdas att olika befälhavare negligerade ordern.

Externa länkar