Lillåstugan

Från Wikipedia

Lillåstugan, eller Lillåstugans våffelbruk[1], är en historisk våffelstuga som är belägen i Åre kommun, mellan Tegefjäll i väster och Ullådalen i öster i Jämtlands län.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Lillåstugan byggdes 1933 och grundades av familjen Bagge.[1] Stugan erbjöd då plats för sju betalande gäster. Under åren utvidgades stugan och blev en populär mötesplats för besökare i Åre.

Från 1933 drev Ulla Bagge stugan och gjorde den till en institution i Åre. Ulla Bagge fortsatte att driva stugan under många år, och stugan blev känd. Stugan har kallats "en pärla mellan fjällen" på grund av dess inredning och läge .[2] [3] Under VM i Åre 1954 introducerade Ulla Bagges son och sondotter våfflor på menyn.[1]

2011 sålde Jan Bagge, Ulla Bagges sonson, stugan till Eva och Tord Tjärnström från Åre.[2] Därefter har stugan bytt ägare flera gånger, 2020[4] och 2021.[5]

Från Ullådalen är det cirka två kilometers skidåkning till Lillåstugan.[6] [7] Och från Tegefjäll är det ungefär 1 kilometer utförsåkning till Lillåstugan.[8] Besökare kan njuta av en fantastisk utsikt över fjällen under skidåkningen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]