Lilla Torp

Från Wikipedia
Lilla Torps huvudbyggnad med trädgård, foto taget senare 1800-tal
Karta över Lilla Torp, uppmätt 1862

Lilla Torp var en byggnad som låg på Iskällareliden 6 i Örgryte, inte så långt ifrån herrgårdsbyggnaden Stora Torp och Delsjöområdets naturreservat. Byggnaden uppfördes 1748 av Bengt Wilhelm Carlberg som tidigare bott på Kärralunds gård. Lilla Torp har gett namn åt gatan Lillatorpsgatan, träallén Lilla Torps allé, och tillsammans med Stora Torp gett namn åt stadsdelen Torp.

Historik

Lilla Torp ingick i byn gick senare till separata ägare. 1748 såldes Lilla Torp till Bengt Wilhelm Carlberg som tidigare bott på Kärralund, Carlberg lät uppföra ett envåningshus och en stor trädgård. Carlberg bodde på gården till sin död 1778. Efter det annonserade Götheborgs Allehanda en auktion på gården och omkring 1836 köptes Lilla Torp av Isac Claesson, son till Lars Claesson som ägde Kärralunds gård. Ungefär vid den tiden fick huvudbyggnaden sin andra våning och sina tillbyggnader. När fadern dog, tog sönerna över båda gårdarna. Claesson sålde Lilla Torp 1864 men han behöll en stor bit av gården som brukades under Kärralunds gård. 1909 köpte Göteborgs stad Lilla Torp, huvudbyggnaden fick bli ett flickhem, och gården bebyggdes under 1940-talet med moderna hus. I juni 1968 fälldes dödsdomen över huvudbyggnaden av byggnadsnämnden i och med att nämnden på förslag av stadsarkitekten Gerhard Paulson beviljade rivningstillstånd, avsikten var att uppföra nya och mer ändamålsenliga lokaler för upptagningshemmet som inrymt byggnaden. På platsen står idag (november 2017) vårdlokaler för ungdomar med problem.

Området idag

En stor del av det som var Lilla Torp blev Göteborgs Lawn-tennisklubb och hus byggda på 1940-talet, det som finns kvar från gården är Lilla Torps allé, en allé som går upp till där gården låg, grindstolpar som uppfördes på Carlbergs tid, som finns i början på allén och vägen upp till där huvudbyggnaden låg, gårdens stall från 1800-talet som är sedan 1961 lokaler för polisens hästar, ett lusthus och en av tjänstefolksbostäderna, som används som hunddagis.

Bevarat från Lilla Torp

Lilla Torps 1700-talsallé Vägen som gick upp till Lilla Torps huvudbyggnad Lilla Torps tjänstefolksbostad Lilla Torps stall, troligen byggt senare 1800-tal Ett lusthus som har bevarats från Lilla Torp

Referenser

Tryckta källor

  • Lindroth, Hjalmar. Ortnamnen i Göteborg och Bohuslän II. Ortnamnen på Göteborgs stads område (och i Tuve socken) jämte gårds- och kulturhistoriska anteckningar. 1929.
  • Stenström F. Örgryte genom tiderna. 1920/24, nytryck 1986.
  • Wilhelmsson, S.A. Örgrytegårdar samt några Göteborgslanderier. 1972
  • HT 1968 26/6