Flykten från framtiden

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Logan's Run)
Hoppa till: navigering, sök

Flykten från framtiden (originaltitel Logan's Run) är en amerikansk science fiction-film från 1976, regisserad av Michael Anderson, med manus av Zelag Goodman som är baserad på William F. Nolan och George Clayton Johnsons roman med samma namn.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen utspelar sig i en inte alltför avlägsen framtid.

Logan 5 och Francis 7 är två sandmän, polismän, som bland annat har till uppgift att hindra de som försöker rymma. De som rymmer gör det till Sanctuary (sv. fristad/helgedom).

Alla invånare dödas när de är 30 år gamla i "Karusellen", även om detta döljs av en myt att alla "återföds" samtidigt. Varje persons ålder visas av en lysdiod i handflatan.

Logan 5 som är 26 år får i uppdrag av den dator som styr staden att söka reda på Sanctuary och förstöra det. För att göra detta måste han agera som en rymmare och för att göra detta trovärdigt ändras hans ålder till 29 år.

Till sin hjälp får han Jessica 6, som han, med hjälp av ledtrådar som datorn gett, kommit fram till är en blivande rymmare.

Skillnader mellan boken och filmen[redigera | redigera wikitext]

  • I boken dör invånarna när de är 21 år, medan de i filmen dör när de blir 30.
  • I boken bestämmer sig Logan 5 själv att leta reda på Sanctuary, medan han i filmen instrueras av en dator.

Uppföljare och nya versioner[redigera | redigera wikitext]

Efter filmen förekom även en TV-serie.

Det har funnits planer hos Warner Bros sedan 90-talet på att göra en ny version av filmen, liksom ett TV-spel. Båda dessa projekt verkar dock numera ligga i development hell.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]