Malldiskussion:Konfessionella skolor i Sverige

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Ifrågasätter mallens berättigande[redigera wikitext]

Kommunala grundskolor är normalt inte relevanta för egna artiklar. Jag menar att konfessionella friksolor på grundskolenivå heller inte är det, med mindre de av någon orsak fått uppmärksamhet. En mall som denna får därför bara ta med ett urval av konfessionella grundskolor. På denna nivå känner jag till Vasaskolan och Katolska skoan av Notre Dame i Göteborg, S:kt Eriks katolska skola i Stockholm och Stefanskolan i Bromma. Dessa har inte hängts ut i pressen och har därför inte hamnat i Wikipedia. För ämet är de lika viktiga som de skolor som Wikipedia ämner.

Två gymnasier med anknytning till Svenska kyrkan är LM Engströms gymnasium i Göteborg och Fjellstedtska skolan i Uppsala. Stiftelsen Livets Ord i Uppsala nämns vidare huvudman för en lång rad skolor på olika nivårer. Hur det är med Lundsbergs skola och Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket idag vet jag inte. De var i varje fall konfessionellt kristna när de grundades (egen kyrka på Lundsberg).

Det är vidare oklart vad som liigger i begreppet "skola". Fölkhögskolor är inte med i mallen. Många drivs av kristna organisationer. "Konfessionell" är också ett ord som kan ifrågasättas. Johan Movingers gymnasium grundades som en konfessionellt luthersk skola men fick ny huvudman och är numera "allkristen evangelikal", alltså kristen men inte konfessionell.

Jag menar att man gärna kan sortera skolartiklar efter livssyn, och kategorisering är ett bättre redskap för detta än denna mall. Under bergeppet livssyn kan man också få med de antroposofiska waldorfskolorna, som vill värja sig mot att kallas konfessionella. Roufu (diskussion) 10 januari 2022 kl. 13.48 (CET)[svara]

Antar att ingen har sett problemet som jag tar upp. Jag skall nu sätta ut en länk på Wikipediadiskussion:Mallar.
Två skolor med judisk profil från olika tider och med egna artiklar är Göthildaskolan i Göteborg och Hillelskolan i Stockholm. Att de saknas i mallen visar hur ofullständig mallen är. Roufu (diskussion) 21 februari 2022 kl. 14.00 (CET)[svara]