Maria Ekman-Kolari

Från Wikipedia
Maria Ekman år 2020

Maria Helena Ekman, före 2021 Ekman-Kolari, född 1969 i Björneborg, är en finländsk författare och expert på antikviteter, konst och design. Hon är känd för att ha spårat viktiga delar av den ryska tsaren Nikolaj II:s möblemang från Vinterpalatsets privata salonger.

Ekmans fynd av Vinterpalatsets ”vita salongsmöblemang” på en vind i Helsingfors år 1998 och därefter ”silversalongens” möbler år 2009 blev en internationell sensation [1] och är fortfarande (2021) den dyraste antikviteten som sålts på auktion i Finland.

Ekman har därtill hittat 160 oinramade tavlor på en vind av åbokonstnären Santeri Salokivi, vilka varit försvunna i över 70 år.[2]

Tillsammans med journalisten Merja Asikainen gav Ekman år 2017 ut boken Antiikkia – ostajan opas (Antikviteter – köparens guide). Hon gav år 2020 ut biografin Allan Hjelt – Entreprenör i brytningstider om den finlandssvenske affärsmannen, konstmecenaten och diplomaten Allan Hjelt (1885 – 1945) och hans tid.[3] Därtill har hon medverkat med enskilda kapitel i ett antal böcker.

Ekman är regelbunden kolumnist i den finskspråkiga finanstidskriften Arvopaperi samt inredningstidskriften Koti ja Keittiö, tidigare även i andra tidskrifter.

Bolaget Oy Maria Ekman-Kolari Ab grundades av Ekman år 2016. Dessförinnan verkade hon som expert och intendent vid auktionshusen Hörhammer och Hagelstam samt chefsintendent och auktionsförrättare vid Bukowskis.[4]

För en bredare publik är hon känd för sin medverkan under flera säsonger i det finskspråkiga TV-programmet Huutokaupan metsästäjät, som är en blandning av underhållning och antikvitetsprogram.

Till sin utbildning är Ekman politices magister vid Helsingfors universitet. Hon är tvåspråkig, med svenska och finska.

Referenser[redigera | redigera wikitext]