MediaWiki-diskussion:Uploadtext

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Har förkortat till enbart det väsentligaste, för att texten ska bli läst. Jag tvekar kring huruvida man ska uppmana folk att ladda upp bilder och märka dem {{licensinfo saknas}}; det kan lätt tolkas som att det är OK att lägga upp bilder utan att veta det upphovsrättsliga läget. /Habj 7 juli 2005 kl.11.59 (CEST)

Förtydligar "Observera att alla bidrag till Wikipedia är att betrakta som utgivna under GNU Free Documentation License" på även den här sidan. /Grillo 25 september 2005 kl.14.22 (CEST)

Andra utkast till ändrad version[redigera wikitext]

Det finns ett centralt arkiv för samtliga wikipedia-språk, Wikimedia Commons. Det rekommenderas att fria bilder (enligt #2.1 el #2.2 nedan) laddas upp dit.
Om följande inte beaktas, kommer bilden snart att raderas.
  1. Beskriv varifrån bilden kommer! Är du upphovsmannen: tydliggör detta och ange årtal för skapandet. Är den från en äldre bok: ange titel, år & författare. Är den från en annan Wikipedia: ange bilden ursprungliga filnamn, upphovsman och licens.
  2. Ange licensinformation.
    1. Om filen är helt fri för vem som helst att använda (pga ålder) märk den med {{PD}}*.
    2. Om filen är fri att användas för alla syften (inklusive kommersiella) under förbehållet att upphovsmannen (oftast fotografen) anges, märk den med {{Frianvändning}}** eller {{GFDL}}***. Om du inte är upphovsmannen, krävs dennes uttryckliga tillstånd. Bilder med okänd upphovsrätt bör ej laddas upp.
  3. Undvik filnamn som "IMG1001132.JPG" eller "violer.jpg"; ge bilden ett unikt men ändå deskriptivt namn (t.ex. "Röda violer, augusti.jpg").
* Se public domain ** Se Frianvändning. Ange fotografens namn, alt. pseudonym *** Se GFDL
Se Wikipedias riktlinjer för bilder för vidare information.


Detta är alltså ett första utkast. Det finns knappt bilder som är lämpliga att ladda upp lokalt längre, till skillnad från engelska wikipedia som tillåter Fair Use. Det finns också få bilder från internet som är lämpliga att ladda upp. Vad är egentligen fördelen med GFDL jämfört med cc-by-sa eller "Frianvändning"?
Jag blev uppmuntrad av Väsk att skriva ett dylikt första utkast. Det är tänkt att en beskrivning av hur man använder bilden skall följa efter att man laddat upp bilden. Jag tror att detta är den viktigaste informationen. Om detta anges, så kan man alltid fixa resten, såsom filnamnet. Fred Chess 31 oktober 2005 kl.16.35 (CET)
Andra utkastet: har ändrat den blå skylten till en röd-gul. // Fred Chess 1 november 2005 kl.12.03 (CET)

Den lila färgen skär sig mot den blå informationsskylten, skippa helst båda och håll det mer neutralt istället. Jag tycker att man ska börja med att skriva att man ska ladda upp bilder på Commons istället, för då behöver de flesta bara läsa den punkten och gå vidare dit, istället för att det står sist. Jag tror att det är bra att få med att man alltid ska kolla upphovsrätten, för det verkar vara många som tänker "men bilden fanns ju på en annan wikipedia" och sedan laddar upp sånt som där är omärkt eller fair use. Här är ett förslag:

  • Ladda upp helst filer på den gemensamma mediecentralen Wikimedia Commons istället för här, använd denna uppladdning endast i undantagsfall, som för t.ex logotyper och liknande.
  • Läs gärna igenom Wikipedia:Riktlinjer för användande av bilder.
  • Ge filen ett beskrivande namn som möjligt. "Lila kungsängslilja, närbild.jpg" är ett bättre namn än "100_0007.JPG".
  • Uppge alltid källa och vilken licens för upphovsrätt som gäller. Ladda aldrig upp bilder vars upphovsrättsliga status du är osäker på. Om du själv är upphovsman, tydliggör detta. Är bilden uppladdad från annan wikipedia, interwikilänka till bilden ifråga, och kontrollera licensen, bara för att en bild finns på en annan wikipedia innebär det inte att den kan användas på svenska wikipedia. Detta är några av de licensmärkningar kan användas på här: {{GFDL}}, {{PD}}, {{logo}} och {{emblem}} samt ytterligare några, se Wikipedia:Meddelanden för upphovsrätt. Om du anger dig själv som källa, men utan att ange licens. så kommer wikipedia att anta att de släppts under GFDL.
  • Följ sedan manualen för hur man lägger in bilder i artiklarna.

Observera! Om ovanstående ej beaktas kommer bilderna snart att raderas. / Elinnea 31 oktober 2005 kl.17.08 (CET)

Jag läser på flera ställen på Wikimedia att man föredrar CC-BY framför en "Attribution-mall" utan ordentligt licens, så jag ändrade det (CC-BY ska dessutom vara fullt kompatibel med GFDL). I övrigt tycker jag, personligen att uppladdningsrutan där uppe ser bra ut och att man kan ändra till denna. Håller även med Elinnea om att Commons kan stå först, dock tycker jag att hennes version är lite för lång och otydligt (less is more, heter det). Vidare tycker jag inte man behöver nämna fair use-licenserna över huvud taget på uppladdningssidan, de används bara i undantagsfall (och förvirrar kanske nybörjare som laddar upp). Dessutom är det inte så överdrivet viktigt med en punkt om namngivning av filer. (Ursäktar att det här inlägget blev lite rörigt (om med lite för många parenteser)) Väsk 1 november 2005 kl.12.24 (CET)
Okej det låter positivt. Noteras bör att Elinea kommenterade på det första utkastet, som iofs inte skiljer sig så mycket från det nuvarande.
Det finns dock ingen mall som heter Mall:Cc-by. // Fred Chess 1 november 2005 kl.12.30 (CET)
Väsk, min version är ju kortare än den i rutan ovan...och mindre snackig typ "De flesta bilder som cirkulerar på internet är upphovsrättsskyddade och ej lämpliga att ladda upp" är ju en självklarhet. Commons har texten om att man ska ge bilden ett tydligt namn som första punkt, så varför ska vi inte ens ha med den, bilder som heter 100_0007.JPG är inte så bra att ladda upp. Jag tycker att det är viktigt att nämna fair use- just för att många tänker "Bilden finns ju på engelska wp ju?". Det är ju flera bilder i veckan som är just såna som måste informeras om i efterhand och sedan raderas. Bättre att de inte laddas upp öht. Mall:Cc-by-sa-2.5 finns. Varför är inte hela rutan i samma färg om man absolut måste ha den målad i pastellfärger, bättre att ha hela ofärgad, än blandat. Utropstecken ser lite hojtande ut, inte så seriöst. Rutan är nu jätterörig med en massa siffror under varandra och asterisker. Dessutom är det två stora tomma helt onödiga områden med "luft" högst upp, vara för att man ska lägga in en skylt, kan inte den tas bort eller läggas till vänster. Jag tycker fortfarande att man ska skriva det viktigaste först, som att man ska ladda upp på Commons istället, inte som finstilt längst ned. Sedan bör ju det finnas en länk till Wikipedia:Meddelanden för upphovsrätt så den som är osäker kan läsa mer. / Elinnea 7 november 2005 kl.01.57 (CET)
Jag tycker förslaget ovan (Andra utkast) är bra och tydligt, det finns bara tre sorters licenser att välja på och man behöver inte läsa otroliga mängder text för att förstå vad PD är. Möjligen kan en länk till till Fri användning behövas, alternativt med en tydligare förklaring i texten. GFDL hänvisar fortfarande till en rörig sida. Kom ihåg att gemene läsare inte är upphovsrättsexpert! Korta, enkla instruktioner räcker! Den som har något som går utanför de grundläggande varianterna är förmodligen en avancerad användare med större kunskap om upphovsrätt, och som kan leta sig vidare till sidor med mer fullödig information.
Diskussionen om Commons tycker jag är särskilt intressant, eftersom det förvirrar ännu mer. Om det ska vara sådant fokus på Commons är det nog lämpligt att förklara att vi använder deras hårddiskar men utifrån svenska wikins upphovsrättsregler. Sammanfattningsvis tycker jag ändå att det här är ett bra steg framåt. OJH 7 november 2005 kl.06.13 (CET)
Jag tycker att det är viktigt att framhäva commons som den plats där vi laddar upp GFDL bilder, gärna med fet text eller liknande /Grön 7 november 2005 kl.11.16 (CET)
Gjorde några förändringar tidigare idag. // Fred Chess 8 november 2005 kl.03:28 (CET)

Det borde länkas om i texten, från GFDL till Wikipedia:GFDL. / Habj 7 november 2005 kl.02.19 (CET)

Detta förstår jag inte. GFDL är en konsis artikel som förklarar vad GFDL är. // Fred Chess 7 november 2005 kl.14.33 (CET)
Sammanhanget är GFDL vad gäller användning på Wikipedia, och på sikt kan förvänta sig - hoppas - att sidan i namnrymden wikipedia ska vara bättre lämpad för sammanhanget. Om den inte är det, bör den fixas till så den blir det. Sammanhanget är IMO ett sådant där det är mera naturligt att hänvisa till namnrymden Wikipedia. I dagsläget är det väl inte så viktigt, eftersom de bägge sidorna för närvarande är mycket lika. / Habj 7 november 2005 kl.16.27 (CET)

Ett förslag till:[redigera wikitext]

   Läs igenom dessa instruktioner innan du laddar upp några filer, annars kommer bilderna snart att raderas.
  • Ladda upp filer på den gemensamma mediecentralen Wikimedia Commons istället för här, använd denna uppladdning endast i undantagsfall, som logotyper och emblem.
  • Läs igenom Wikipedia:Riktlinjer för användande av bilder.
  • Ge filen ett beskrivande namn som möjligt. "Logotyp för ABCD AB, rund.jpg" är ett bättre namn än "100_0007.JPG".
  • Uppge alltid källa och vilken licens. Ladda aldrig upp bilder vars upphovsrättsliga status är osäker. Är bilden uppladdad från annan wikipedia, interwikilänka till bilden ifråga, och kontrollera att det är en fri licens, att en bild finns på en annan Wikipedia är inte en garanti för att den bör laddas upp hit. Om du själv är upphovsman, tydliggör detta. Detta är några av de licensmärkningar kan användas på Wikipedia: {{GFDL}}, {{PD}}, {{logo}} och {{emblem}} samt ytterligare några, se Wikipedia:Meddelanden för upphovsrätt. Om du anger dig själv som källa, men utan att ange licens. så kommer Wikipedia att anta att de släppts under GFDL.
  • Följ sedan manualen för hur man lägger in bilder i artiklarna.
OBS! Majoriteten av alla bilder som finns på nätet är upphovsrättsskyddade och får INTE laddas upp här!

/ Elinnea 8 november 2005 kl.04:17 (CET)

Den här mallen är snyggare, är inte lika påträngande, och känns bättre utan de numrerade listorna, men jag har några synpunkter:
  • rubriken är lite otymplig. Vad sägs om "Läs igenom de här instruktionerna innan du laddar upp några filer, annars kommer bilderna snart att raderas"?
  • det är nog bra att specificera vilka undantagsfall som avses när man ska ladda upp på svenska Wikipedia.
  • Meningen "Ladda aldrig upp bilder vars upphovsrättsliga status inte är helt säker på" saknar ett "du" eller så bör den skrivas "vars upphovsrättsliga status är osäker"
  • om det främst är loggor och emblem som ska laddas upp på svenska WP, är kanske "lila kungsängslilja, närbild.jpg" ett halvbra exempel.
Jag ville inte pilla i mallen innan vi hade diskuterat saken, så fire away med sågningar av mina förslag... Hannibal 8 november 2005 kl.12,50 (CET)
Den är väl inte dålig. (a) "Läs igenom Wikipedia:Riktlinjer för användande av bilder" ju inget krav, så den kan bort (och problemet är ju att folk inte orkar läsa långa rekommendationer vilket var huvudsyftet med Utkast2.) (b) Formuleringen "interwikilänka" är inte heller vänlig mot nya användare. (c) GFDL bör inte rekommenderas eftersom den är skräp för bilder. (d) "Ladda upp här i undantagsfall" behöver specificeras. // Fred Chess 8 november 2005 kl.13,05 (CET)
Jag har ändrat utan att se den här sidan. Jag kan medge att min version kan vara väl hård, men det behövs faktiskt. Problemet är också att folk inte läser, så det är lika bra att säga på en gång vad som INTE går att ladda upp. Ju mer text, desto mindre sannolikhet att folk läser texten. /Grillo 29 november 2005 kl.12.29 (CET)

Nuvarande text är för lång[redigera wikitext]

Nuvarande text är helt för lång. De flesta orkar troligen inte läsa texten och de som orkar struntar ändå i det. Jag föreslår att texten skärs ner till följande


INNAN DU LADDAR UPP NÅGOT, OBSERVERA ATT MAJORITETEN AV ALLA BILDER SOM FINNS PÅ NÄTET ÄR UPPHOVSRÄTTSSKYDDADE OCH INTE FÅR LADDAS UPP HÄR!
  • Bilder som anges som självtagna antas vara släppta under GFDL.

Mer än så är i min mening inte nödvändigt. /Grillo 1 februari 2006 kl.00.31 (CET)

Mycket bättre än nuvarande text! Men kanske ska det betonas ännu starkare att Commons ska användas i första hand. Och egentligen stämmer det inte riktigt om fri licens för alla bilder, eftersom vi gör undantag för logo och emblem./Nicke L 1 februari 2006 kl.00.37 (CET)
Mitt förslag till liten omarbetning följer här:

OBS! Majoriteten av alla bilder som finns på nätet är upphovsrättsskyddade och får INTE laddas upp här!

/Nicke L 1 februari 2006 kl.00.48 (CET)

Förslaget ser bra ut. Ett problem bara. Den översta raden som innehåller massvis med stora feta versaler. Jag kom på mig själv med att börja läsa under den. Den borde gå att få fram den informationen på ett bättre sätt, jag vet dock inte hur... --Бoīvı€ 1 februari 2006 kl.01.16 (CET)
Jag försöker med en lite annorlunda variant. (Se ovan)/Nicke L 6 februari 2006 kl.00.38 (CET)
Mmm, bättre. Jag funderar på om det skulle bli ännu bättre om man även tar bort <big>-taggen. Kanske skulle man också ta bort <center>-taggen? Nej jag vet inte. Det viktiga är nog ändå att informationen på sidan är mycket mer kort och koncis än den aktuella versionen. --Бoīvı€ 6 februari 2006 kl.08.59 (CET)

OBS! Majoriteten av alla bilder som finns på nätet är upphovsrättsskyddade och får INTE laddas upp här!

Jag tycker nog faktiskt att Boives version ovan är den bästa. Ska vi byta? /Grillo 6 februari 2006 kl.09.03 (CET)
Ja, det ska vi! Jag har bara ett litet ändringsförslag till: "majoriteten av alla bilder" kan väl förkortas till "de flesta bilder" så det blir så kortfattat som möjligt./Nicke L 6 februari 2006 kl.11.45 (CET)
Tror att det är bra att få med hur man licensmärker med "måsklamrar" för det är inte så lätt att veta, så att man sätter ut t.ex {{PD}} och {{GFDL}}. Självklart bör denna text vara kort, men samtidigt ska man inte behöver kolla runt på en massa andra sidor och läsa mer text där, för det tror jag få bryr sig om. Den här meningen ser inte klok ut "*Ange ALLTID både KÄLLA och LICENS", om man fetmarkerar kanske man inte behöver skrika samtidigt. / Elinnea 6 februari 2006 kl.12.02 (CET)
Du om någon borde väl veta hur mycket man måste skrika KÄLLA och LICENS ;) Men okej, om det ser dumt ut så kan det väl stå antingen fetstilt eller med stora bokstäver./Nicke L 6 februari 2006 kl.12.12 (CET)
MediaWiki diskussion:Uploadtext/utkast3 är både kort och informativ. Om vi inte skriver hur man ska göra så kommer vi få en massa jobb med att märka dessa bilder. / Elinnea 6 februari 2006 kl.12.11 (CET)
Jag gillar Elinneas ovanstående utkast. Lagom långt också. Vårt nuvarande problem är att det är för mycket text. /Grillo 6 februari 2006 kl.23.59 (CET)
Jag röstar för att vi byter till Elinneas förslag./Nicke L 7 februari 2006 kl.00.01 (CET)
Jag också, framför allt med texten längst ner. Hannibal 7 februari 2006 kl.10.32 (CET)

Jag har bytt nu./Nicke L 8 februari 2006 kl.01.19 (CET)