Onsdagsbröllopet

Från Wikipedia
Version från den 5 december 2013 kl. 15.44 av Egon Eagle (Diskussion | Bidrag) (Gjorde redigering 22248053 av 194.22.4.60 (diskussion) ogjord)

Onsdagsbröllopet kallas det bröllop som Anna Vasa arrangerade 1595 mellan Johan Gyllenstierna och Sigrid Brahe.

Efter att ha vistats tre år i Polen hos sin bror Sigismund, kung av Polen, återvände Anna Vasa till Sverige för att bli den nya härskarinnan på det slott där hon var född: Stegeborg. En av hennes hovdamer var Sigrid Brahe. Sigrid var kär i Johan Gyllenstierna, men hennes föräldrar hade bestämt att hon skulle gifta sig med ädlingen Erik Bielke. Det gick rykten om att han hade "den onda sjukdomen", men det förnekades bestämt från hans släkt. Efter att han bedyrat att han var frisk, såg hon sig ingen annan råd än att gå med på förlovningen. Men strax därefter angreps hon av tvivel och trots. Valet stod mellan att gifta sig och kanske smittas av syfilis eller att bejaka sin kärlek till Johan Gyllenstierna.

Hon anförtrodde sig åt slottsfrun Anna på Stegeborg, som för egen del avvisat friare som hon inte ansett sig kunna acceptera. Prinsessan Anna tog saken i egna händer, trotsade de högadliga ätterna Brahe och Bielke och kallade en onsdag i mars 1595 sina undersåtar att bevittna en bröllopsakt i slottskyrkan. Framför altaret stod Johan Gyllenstierna och Sigrid Brahe.

Ätten Bielke hade därmed förolämpats och krävde att prelaten skulle näpsas och Johan Gyllenstierna dömas till döden. Hertig Karl, som minst sagt irriterats på den egensinniga slottsfrun ingrep när det förbereddes enduell mellan Erik Bielke och Johan Gyllenstierna. Kulmen och avgörandet skedde på Söderköpings riksdag. Johan Gyllenstierna tvingades be om nåd och betala 2000 daler till den lurade Erik Bielke och 800 daler till Uppsala universitet! Det nygifta paret Gyllenstierna förband sig att hålla sig hemma under det första året för att inte förolämpa ätten Bielke.

Efter slaget vid Stångebro 1598 valde prinsessan Anna att fly till sin bror Sigismund i Polen. Två år efteråt skedde Linköpings blodbad