Hoppa till innehållet

Polemark

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.

En polemark eller polemarchos (grekiska πολεμαρχ, vilket betyder "krigshövding") var en militärtitel i antikens Grekland. I Sparta förde en polemark befälet över en brigad. I Aten däremot var en polemark en av de magistrater, som kallades arkonter. Ursprungligen var polemarken befälhavare för armén, men efter 487/486 f.Kr., då de atenska magistraterna utsågs genom lottning, handhades de militära plikterna av strategoierna. Detta ämbete hade även religiösa och juridiska funktioner.

I modern tid kallar vissa sammanslutning, särskilt Kappa Alpha Psi, sina kapitelledare för polemarker.

Användning i skönlitteratur

Detta ämbete förekommer i Orson Scott Cards roman Ender's Game. I denna roman får polemarken högsta befälet över mänsklighetens rymdflottor. Polemarken är, tillsammans med strategos och hegemon, en av de tre mäktigaste personerna i hela världen. På grund av tron på deras nedärvda tur och skicklighet, tillsattes judar på alla dessa poster — en amerikansk jude som hegemon, en israelisk jude som strategos och en rysk jude som polemark — men när formikerna blev besegrade hade denna vidskepelse försvunnit.


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.